Неделя, 25 Февруари 2024

Как полицаите в Русе останаха без коли два дни след разкриването на убийството

Как полицаите в Русе останаха без коли два дни след разкриването на убийството
Публикация   17:36     03 Ноемв, 2018 /     akcent.bg   /     3066

   Технически извличането на ДНК профил може да се направи за часове. Това обаче става само когато в някое разследване се ангажира държавата, иначе щяхме да чакаме резултата с месеци" - това разказа пожелал анонимност източник на "Дневник" от разследването на убийството на телевизионната водеща в Русе Виктория Маринова. То бе обявено от властта за разкрито на четвъртия ден от извършването му, а в разследването - по думите на вътрешния министър - е бил използван "целия експертен потенциал" на полицията: разследващи от София, ГДБОП и "Националната полиция", прокурори от Върховната прокуратура, експерти и апаратура от Научноизследователският институт по криминалистика и криминология.

   За няколко дни Русе се превърна в най-гледания град в България, откъдето идваха новини за експертизи, улики, "железни доказателства". След това обаче подкреплението от София си замина, а в града полицията се завърна към обичайното си всекидневие. "Два дни след края на шумотевицата се наложи да ходя с личния си автомобил, за да проверявам подаден сигнал", разказа пред "Дневник" местен полицай. Причината - районното управление, в което работи, разполага само с два автомобила, а отговаря за няколко квартала и 15 села в областта. Едната кола задължително се използва за контрол на трафика на "Дунав мост". Другата била в ангажирана в ромската махала "Тракцията", където живее обвиненият за убийството Северин Красимиров, като предпазна мярка срещу саморазправа и етнически сблъсъци.

    Този разказ - на пръв поглед твърде битов, всъщност показва ясно много от проблемите, които полицията в цялата страна продължава да изпитва, въпреки дългогодишните заявки за реформи, увеличаване на средствата за издръжка и опити да се улесни работата й.

               Броят на полицаите

   В разследването на случая в Русе се включиха и близките областни дирекции на МВР, тъй като се оказа, че местната полиция няма достатъчно капацитет да се прави сама. Според полицаи обаче причината не е в липсата на достатъчно хора, където обичайно пада акцентът при обсъждането на темата, а в разпределението на задълженията.

   Разказаха, че след идването на власт на премиера Бойко Борисов през 2009 г. се е създало неформално вътрешноведомствено съперничество между структурите на МВР и други правоохранителни органи (като Агенция "Митници", ДАНС и др.). Причината била изричното изискване на Борисов всяка от структурите да има собствени разработки и разследвания, които да не се повтарят. Това увеличило съперничеството до степен, в която служителите спрели да обменят активно информация и започнали да я крият.

    Освен това всички "реформи" са довели до раздаване на щатове в София за сметка на редовите полицаи в Районните управления. В резултат на това назначените в София спускат неразумни заповеди надолу, защото не познават същинската полицейска работа, а и за да защитят щата си. Това в много случаи блокира работата.

   През лятото Световната банка излезе с анализ, според който броят на полицаите в България е достатъчен и няма нужда да бъде увеличаван, а трябва да бъде правилно разпределен. Банката посъветва да се намалят областните дирекции на МВР от 28 до 7.

   Други полицаи от Русе коментираха, че тежък проблем са също подготовката и уменията на голяма част от назначените в системата. През лятото на миналата година бившият вътрешен министър Валентин Радев заяви, че трудността пред назначаването на нови служители в МВР е, че няма достатъчно кандидати, които да отговорят на изискванията за полицай.

  И понеже стана дума за автомобилите, в началото на 2017 г. пред медиите бяха представени 300 нови автомобила в помощ на полицията в борбата ѝ с битовата престъпност. Тогава вътрешният министър Румяна Бъчварова призна, че от 2008 г. не са купувани коли за нуждите на полицията и автопаркът е остарял.

                Бавните експертизи и вещите лица

    Още в първите часове, след като се разбра за убийството в Русе, докато обясняваше колко качествено работят криминалистите, въпреки тежките условия, премиерът Бойко Борисов обеща държавата спешно да отпусне над 6 млн. лв., за да стане Националният институт по криминалистика и криминология (НИКК) "като по филмите". По-късно се разбра, че парите ще отидат за нова сграда и модерна техника.

   Доклад на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) от пролетта на тази година посочва, че хиляди разследвания са блокирани с месеци, а понякога и с години заради бавни експертизи. Той констатира фрапиращи забавяния от по 6 и 8 години при изготвяне на експертните заключения. Сред основните причини са липсата на вещи лица и голямата натовареност на Института по криминалистика. Проблемите са свързани и с осигуряването на консумативи за изготвяне на експертизите, както и с недостига на експерти в СДВР.

   Най-много се бавят съдебно-медицинските експертизи - общо 38.8% от всички закъснели. На следващо място са техническите - 23.2 на сто, физико-химичните експертизи - 19.5 %, графологичните - 5.9%, и съдебно-медицинските (биологичните) - 5.6 на сто. Забавянето на експертизите е сред основните причини разследвания да продължават шест и повече месеца, при условие че препоръчителният срок за приключване е двумесечен.

   Проблемът с експертизите като основна причина за бавните досъдебни производства беше посочен и от главния прокурор Сотир Цацаров по време на отчета на прокуратурата пред Народното събрание през септември. "Липсват квалифицирани специалисти, а страната има райони, където въобще няма съдебни медици, а Институтът по криминалистика към МВР е претоварен от експертизи", констатира той.

   Примерите за публично известни дела, бавени заради експертизи са десетки: убийството във Виноградец, където попаднал в ръцете на 6-годишно дете пистолет произведе изстрел, довел до смъртта на човек, случаят "Белнейски", убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина, разследването на взелото 13 жертви наводнение във варненския квартал "Аспарухово" от 2014 г., разследването за злоупотреби около АЕЦ "Белене" през 2011 г. и др. В част от случаите прокуратурата започна да поръчва експертизите на частни лаборатории, както стана по делото за Виноградец, както и за шесторното убийство в Нови Искър. Те работят по-бързо, но и по-скъпо.

                  Съдебните лекари

   Не по-малко сериозен е проблемът със съдебните лекари. В края на октомври съдебни лекари от цялата страна излязоха на протест в Пловдив. Те заплашиха с блокиране на всички разследвания като спрат да правят експертизи и да ходят на огледи, защото МВР им дължи огромни суми за свършената от тях работа в качеството им на вещи лица. Медиците недоволстват и срещу лошата материално-техническа база.

   Съдебните лекари дадоха срок на МВР да преведе до края на годината всички изработени и забавени средства с дата октомври 2018 г. включително. И от тук насетне да изплаща в двумесечен срок всички извършени експертизи.

            Реформи и пак реформи

  Парадоксално, всеизвестната липса на коли, бензин, униформи, обувки и дори хартия в полицията, е в министерството, което получава най-голям дял от държавния бюджет. За 2018 г. той възлиза на 1.2 млрд. лв. Няколко министри са обяснявали през годините, че най-голямото разходно перо са парите за заплати, които дори не стигат до полицаите на практика, защото половината от тях се връщат в държавата за осигуровки.

   На този фон ведомството тихомълком се отказва от всяка обещана реформа - без значение дали е посрещана с протест от полицаите, или е одобрявана от тях. Във втория кабинет на Бойко Борисов, когато министър беше Румяна Бъчварова, бе приета окастрена административна реформа, след като властта се отказа от повечето промени в движение заради недоволство и протести. А в края на миналата година управляващите зачеркнаха останалата част от реформата.

   Встъпвайки в длъжност бившият вътрешен министър Валентин Радев заяви, че ще се допита до външен консултант каква реформа трябва да се направи в системата. След като бе сменен от Младен Маринов обаче поръчката за търсене на външен експерт бе отменена

   В последните години Борисов потушава полицейските протести и недоволство с обещания за увеличаване на заплатите, даване на униформи или премахване на лимита на бензин за полицейските коли. Така се случи и след убийството в Русе с отпуснатите за Института по криминалистика и криминология така, че "да го осъвременим с най-добрата техника, защото ни бяха необходими повече от 24 часа при сегашната методология да извадим ДНК-профилите".

   Отпускането на пари обаче изглежда като палиативна мярка и не може да се нарече истинска реформа, от каквато ведомството има нужда. Че са палиативни тези мерки показват статистическите данни на МВР и прокуратурата за регистрирани и разкрити престъпления, както и общественото доверие към полицията, което от години е ниско.

   В последния доклад на държавното обвинение, който бе гласуван от парламента през септември, престъпленията се увеличават, а разкриваемостта намалява. Същата тенденция показа и информацията на МВР за резултатите от свършената през миналата година работа от ведомството - през 2017 г. са извършени с 0.5 % повече престъпления спрямо предходната година, нивото на разкриваемост е намаляло и е 45 %.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha