Днес е : Четвъртък, 2 Юли 2020

Най-големият удар на прокуратурата се оказа подкуп от 5000 евро

Публикация 01 Nov, 2018 / akcent.bg

Шефът на агенцията за българите в чужбина е обвинен за 6750 евро, но и Ал Капоне бил в затвора само за данъци, обясни зам. главният прокурор Иван Гешев

  Акцията на прокуратурата и антикорупционната комисия в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) е най-сериозният случай на корупция по високите етажи на властта без аналог в най-новата ни история. Това комично заключение беше направено от зам. главния прокурор Иван Гешев, който даде брифинг, за да се хвали с акцията, заедно с наблюдаващия прокурор Ангел Кънев,шефа на антикорупционната комисия Пламен Георгиев и заместника му Антон Славчев. В случая странното е, че председателят на ДАБЧ Петър Харалампиев, който е обвинен като организатор на група за търговия с влияние, ще отговаря само за подкуп от 5000 евро и за 5 случая на търговия с влияние за по 350 евро. "Работим с това, което можем да докажем", обясни Гешев и напомни как Ал Капоне бил виновен за няколко убийства, но е вкаран в затвора за неплатени данъци.
  Борците срещу корупцията очевидно не броят за висок етаж на властта кмета на столичния район "Младост" Десислава Иванчева, задържана от тях за подкуп от 70 хил. евро. От всички над 20 задържани в понеделник обвинения са повдигнати само на председателя Харалампиев, на главния секретар Красимир Томов и на двама посредници, които са им носили парите.
  Главният секретар е подведен под отговорност като участник в групата и за търговия с влияние за сумата от 2300 евро. Прокуратурата в сряда поиска постоянен арест на трима от обвиняемите, четвъртият е жена, която е пусната на свобода заради тежко заболяване.
  В Кюстендил разследващите открили "цели бидони с документи", грижливо пазен архив. Тепърва обаче тези документи ще бъдат анализирани, затова собственичката на бидоните е само свидетел по делото. Разследването е за търговия с удостоверения за български произход от ДАБЧ. Много от хората, които са получили документа чрез посредническата схема, имали право на него, но давали парите, за да ускорят процедурата. Гешев нарече това "престъпление срещу националните интереси, срещу българщината". В агенцията са установени 20 000 забавени преписки за една година. 
  На въпрос защо от 20 арестувани в понеделник само четирима са с обвинение, прокурорите отговориха, че не се целят в портиери, деловодители и чистачки, а в агенцията и портиерите вземали дребни подкупи. "Гоним високата корупция", обобщи Гешев. От прокуратурата обясниха още, че тепърва ще търсят стари преписки и дела, свързани с ДАБЧ, не го направили досега, за да не изтече информация за акцията. Колкото до старата проверка на Върховната административна прокуратура, която констатира проблеми в агенцията още преди 4 години, Гешев обясни, че това били нарушения, а не престъпления. Но предположи, че схемата е била "наследена" от Харалампиев, който е в агенцията от малко повече от година.
  Наблюдаващият прокурор Ангел Кънев посочи, че цената на един документ за произход е между 5000 и 8000 евро в зависимост от това дали търсещият го има право на него и само иска да ускори процедурата, или не. Тази пари се разпределяли по всички нива в престъпната схема, като до председателя стигали по 1500 евро.
  Разследването започнало след информация от МВР-Кюстендил. От думите на прокурорите се разбра още, че основен свидетел по делото ще бъде зам.-председателят на агенцията Димитър Владимиров. Кънев го определи като "най-мразен в агенцията". Причината е, че той пречел на схемите и в подслушаните разговори имало реплики как трябва да бъде заобикалян. Прокурорите не успяха да отговорят защо Владимиров не ги е сезирал за злоупотребите, на които е бил свидетел.
  На журналистически въпрос Гешев отговори, че няма данни за връзки на лидера на ВМРО Красимир Каракачанов със схемите. Той отрече и от президентството да е получавана информация по казуса. Президентът Румен Радев твърди, че там са постъпвали сигнали за злоупотреби в ДАБЧ и са били предадени в прокуратурата.
      В ОТБРАНА
 Според Гешев прокуратурата започнала със закъснение от няколко години да разследва корупцията в ДАБЧ, защото чак сега се събрали екипи от мотивирани хора, които си вършели качествено работата въпреки мизерните битови условия, в които били поставени. Освен това сега били събрани доказателства. А и моделът на специализираното правосъдие започвал да дава резултати сега и да носи справедливост, каквато гражданите очакват от началото на прехода. От Освобождението нямало друг съд и прокуратура, които са създадени от нулата, продължи Гешев. И сега били излезли от детската си възраст. "Не можеш да очакваш от едно дете да играе американски футбол", цитира свой колега зам. главният прокурор.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама