Днес е : Неделя, 5 Февруари 2023

ЕП забрани продажбата на пластмасови изделия за еднократна употреба

Публикация 24 Oct, 2018 / akcent.bg

Мерките засягат продукти като прибори за ядене, клечки за уши, цигарени филтри, сламки и бъркалки

   Европейският парламент подкрепи почти единодушно забраната за продажба на пластмасови изделия за еднократна употреба. Ограниченията трябва да влязат в сила от 2021 г.

   Мерките засягат продукти като прибори за ядене, клечки за уши, цигарени филтри, сламки и бъркалки. Според експерти, подобни изделия представляват около 70% от отпадъците, които замърсяват водните басейни.

   „Осем милиарда тона пластмаса са произведени за по-малко от 65 години, шест милиона тона отпадъци – цифрите говорят сами за себе си. Океаните са се превърнали в кошчета за боклук и вече умират”, коментира Федерик Риес.

   Според Брюксел, ограниченията ще открият нови възможности за бизнеса.

   „Целта е да бъде създаден пазар и възможности за иновации за алтернативни продукти, които са както за многократна употреба, така и направени от материали, предпазващи околната среда”, посочи Кармену Вела, европейски комисар по околната среда.

   Еврокомисията ще започне преговори с държавите-членки. И се надява, че мерките ще бъдат окончателно одобрени на срещата на върха преди изборите за Европейски парламент през май.

Коментари

Свързани новини

    Още Новини

    Реклама

    Реклама