Днес е : Сряда, 19 Февруари 2020

Кабинетът харчи ударно – по 28 млн. на ден до края на годината!

Публикация 24 Oct, 2018 / akcent.bg

  Само за два месеца правителството ще похарчи 2 млрд. лв. от излишъка, натрупан през годината. Плановете на управляващите са бюджетът за 2018 г. да завърши с 0.5% излишък. При очакван брутен вътрешен продукт от порядъка на 110 млрд. лева тези 0.5% се равняват на около 550 млн. лева, пише "Сега".

  Към момента хазната е на плюс с 2.5 млрд. лева, но в оставащите седмици до Нова година излишъкът буквално ще се стопи. Трескавото харчене на бюджета по Коледа без санкция на парламента вече се превръща в управленска традиция.

  Тези намерения бяха потвърдени от шефката на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова.

  "Към момента излишъкът е 2.5 млрд. лв., но ще бъде стопен до края на годината до 0.5% от БВП. За трета поредна година този излишък ще се формира заради планирани, но неосъществени капиталови разходи", заяви Стоянова пред БНР.

  В същото време в преходните разпоредби на проектобюджета за догодина финансовият министър Владислав Горанов предлага актуализация на тазгодишния бюджет. Поправката е заради 100-те милиона лева, "дадени" от премиера Бойко Борисов на полицаите за увеличение на заплатите им, след като те излязоха на протест в началото на годината. Точната сума, с която се увеличават разходите за персонал, е 117 млн. лв. Със същата сума се орязват капиталовите разходи - т.е. инвестициите на държавата.

  Традицията с трупането на излишъци и експлозивното харчене на огромни суми по неособено прозрачен начин на финала на годината предизвиква остри критики от икономисти и опозиция. Наскоро и президентът Румен Радев се възмути от порочната практика и настоя харченето на излишъка да става след дебати и с решение на Народното събрание, а не с министерски постановления. Според Менда Стоянова обаче по-интензивното харчене през ноември-декември било нещо нормално за бюджетния цикъл - в края на годината приключвали проекти, възложени по-рано, тогава се извършвали и разплащанията. Такива били и разходите, които ще стопят 2 млрд. лева от сегашния излишък.

  "Това са множество проекти на различни министерства, които по списък са заявили, че ще се разплатят", поясни Стоянова.

  Големият излишък се дължи на неизпълнените инвестиции, а причината за това е бавното усвояване на еврофондовете. "Тук, за съжаление, трябва да отбележим, че почти по всички оперативни програми има изоставане вече за трета година", посочи шефката на бюджетната комисия.

  По последни данни едва 1/5 от отредените за България близо 10 млрд. евро за периода 2014 - 2020 г. са разплатени до момента. Забавянето е причина и предвиденото съфинансиране от държавния бюджет да бъде "спестено".

  "Всички тези икономии, направени през 2017 и 2018 г., ще бъдат похарчени вероятно в следващата и в 2020 г. В края на програмния период ще има форсиране“, подчерта Менда Стоянова.


 

Коментари

Свързани новини

    Още Новини

    Реклама

    Реклама