Днес е : Сряда, 31 Май 2023

Убиецът Северин ще излезе късметлия. Дори да се извършат законови промени, той може да се облагодетелства от по-лека присъда

Публикация 18 Oct, 2018 / Румен НИКОЛАЕВ

Магистрати и политици за престъплението и степента на наказание

   Каквито и промени да бъдат приети, Северин ще бъде осъден по сега действащите законови разпоредби, т.е. ще може да се възползва от съкратена следствена процедура и бонус- 1/3 от присъдата. Както и при присъда доживотен затвор без обжалване тя също ще бъде заменена с 20 години затвор. Това становище изразиха русенски магистрати пред Акцент.БГ.

   Според тях при нас идеята, позната  от американската съдебна система не е правилно поставена. Става въпрос за бонусът от намаление на присъдата от 1/3, в случай че подсъдимият признае вината си. В Щатите този бонус се дава в случаите, когато виновният си признае още в самото начало, преди да са почнали следствено- процесуалните действия.

   А у нас сключването на споразумението най-често става, след като са натрупани 2-3 папки доказателствен материал и който безспорно доказва вината. По-спроведливо би било бонусът от 1/3 смекчаване на наказанието да е ... например 1/5 или нещо такова.

   В момента водим преговори с ГЕРБ за промяна на това положение, каза по телефона Искрен Веселинов от Израел. Зам. председателят на ВМРО и депутат предложи за много тежките престъпления бонусите да бъдат премахнати, както и замяната на доживотния затвор с по-леко наказание при признаване на вина.

    Юристът и депутат от БСП Пенчо Милков е на мнение, че по-тежките наказания за подобни престъпления няма да ги ограничат. Причината според него е създадената вече хранителна среда.  Доказателство е и 14-годишният ром, дръзнал да застане срещу пазител на обществения ред със секира в ръка.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама