Днес е : Вторник, 26 Януари 2021

Над 200 ловци от поречието на Дунава на Дунав мост при Русе- протести "до дупка"

Публикация 04 Oct, 2018 / текст и снимки- Румен НИКОЛАЕВ

  Над 200 ловци се събрава днес на втори протест срещу заповедта на земеделския министър Румен Порожанов. Вчера те изпратиха протестна декларация, в която настояват да бъде вдигната забраната на груповия лов на диви свине в ограничителна зона от 10 и 20 км. от реката към вътрешността на страната, както и на групов лов без кучета.

  В нея се казва, че и свинепроизводителите в региона, които са и най-много в страната, подкрепят драстичното намаляване на дивите свине като потенциална опасност за зараза с африканска чума.

   На протеста стана ясно, че на среща вчера при министър Порожанов с председателите на двете национални сдружения се е стигнало до решение зоната да бъде намалена от 10 на 5 км. и от 20 на 10 км. Освен това ще се разреши от другата събота групов лов на диви свине от Силистра до Никопол без кучета, а от Никопол до Видин дружинките же може да ловуват нормално.

  Бе изказана позиция, че добрия опит противоречи на сегашните действия на правителството. Няма и логика да се иска да бъдат унищожаване домашните прасета, а дивите да се оставят и да се множат.

  Затова и протестите на ловджиите от 7 ловни дружества ще продължат протестите до пълната отмяна на ограниченията за групов лов без кучета.

   Председателят на националното сдружение Васил Василев оцени договореното вчера със земеделския министър като положително. Необходимостта от ловуване без кучета той обясни с по-малкото разстояние, което би изминало едно диво прасе, гонено от човек и това от куче. Ловджиите обаче контрираха, че разстоянията, които минават прасетата зависят от това къде и дали има храна, като те може и да минат повече от 50 км. за един ден.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама