Днес е : Понеделник, 27 Март 2023

Близо 10 000 ловци от 9 дружества настояват за отмяна на забраната на груповия свински лов

Публикация 01 Oct, 2018 / Румен НИКОЛАЕВ

Протестните действия ще продължат с протест на Дунав мост при Русе на 04.10.2018 г. от 12:00 часа, а също така и в София, в зависимост от действията на министъра.

                                                                            

   Проект на Протестна декларация са изготвили днес до земеделския министър Румен Порожанов с искане за отмяна на Заповедта за забрана на груповия свински лов ръководствата на 9 ловни дружества с близо 10 000 ловци. Това касае зоната по поречието на Дунава в Северна България.

   И според ловците, и според собствениците и управителите на големите свинекомплекси в Русенско и Добричко тази министерска заповед вместо да ограничи популацията на диви прасета, ще се получи обратен ефект. Оке повече, че през последните няколко години броят на дивите свине е нарастнал по неофициална информация 4 пъти. Това коства и големи загуби на земеделските производители.

  Проблем за поява на африканската чума се посочва и нерегламентираното отглеждане на прасета с селските дворове, в разрез със законовите изисквания.

  Ето и пълният текст на проекто Декларацията:

 

                                                                                  ДО Г-Н РУМЕН ПОРОЖАНОВ

                                                  МИНИСТЪР НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО, ХРАНИТЕ И ГОРИТЕ

                                                                                                         НА Р БЪЛГАРИЯ

                                                                           

ПРОТЕСТНА ДЕКЛАРАЦИЯ

   УВАЖАЕМИ Г-Н МИНИСТЪР,

   Ние, членовете на Ловно Рибарски Сдружения от Русе, Тутракан, Силистра, Кубрат, Варна, Бяла, Свищов, Плевен и Долна Митрополия с настоящата ДЕКЛАРАЦИЯ искаме да изразим нашето категорично НЕСЪГЛАСИЕ с Ваша Заповед № РД 48-77/26.09.2018 г.

   На всички нас е известна усложнената епизоотична обстановка в съседни държави и опасността от разпространението на територията на Р България на болестта Африканска чума по свинете (АЧС), както и последствията от навлизането й на територията на нашата страна. Всеизвестно е също така, че основен способ за борба с разпространението на болестта е рязкото намаляване на числеността на питомните и дивите прасета.

  Ние, ловците на Р България осъзнавайки цялата отговорност, която стои пред нас, сме готови активно да се включим във всички мероприятия по редуцирането на популацията на дивата свиня до нормална плътност на определена площ - ефективна мярка изрично упомената и в Указания на ИАГ. Международната практика показва, че груповия лов на дива свиня е най-ефективния способ за постигане на тази цел.

  На фона на всичко това, забраната за провеждането на групов лов на дива свиня и забраната за използването на кучета в крайдунавските зони, сухопътната граница с Румъния и околностите на Варна, меко казано буди недоумение и създава впечатление за презастраховане без необходимата мотивация. Необяснимо е защо се забранява използването най-ефективния метод за превенция на АЧС и се налагат мерки, характерни за огнища на АЧС, при положение, че в тези райони не е установен нито един случай на АЧС. Успешната международна практика, включително и румънската е да се налагат ограничителни мерки в лова на дива свиня само в районите, където има доказан случай на АЧС.

   Прилагането на забраните от въпросната заповед ще доведе до концентрация на популацията на дива свиня в един тесен участък около река Дунав. С наближаване на брачния период на дивата свиня, това още повече ще засили миграцията през реката в двете посоки. Именно тогава вероятността от разпространението на АЧС в нашата страна нараства значително.

  Буди недоумение и факта, че от БАБХ и други държавни органи всеки ден призовават животновъдите превантивно да утилизират наличните животни, а в същото време се налагат забрани за групов лов на дива свиня.

   Мнението на свинекомплексите в Русенска област, които са 4 на брой, е че броя на дивите свине в зоната около тях трябва да се намали драстично по най-ефективния начин.

   Данните от ИАГ показват, че разрешаването на индивидуалния лов на дива свиня от няколко месеца насам , не дава нужните резултати за намаляване на популацията по много причини.

   Считаме, че забрана на групов лов на дива свиня и използването на ловни кучета трябва да има само в отделни зони когато има доказан случай на АЧС.

   Водени от гореизложеното и силно обезпокоени за бъдещето на свиневъдството  и лова на дива свиня в Р България, НИЕ НАСТОЯВАМЕ ДА ОТМЕНИТЕ т.1 и т.2 от Ваша Заповед № РД 48-77/26.09.2018 г., на основание чл. 91 от АПК.

   В израз на нашата решимост да отстояваме нашите права и тези на идните поколения, Ви информираме, че протестните действия на ловците от засегнатите територии, упоменати в Приложение I и II към въпросната Заповед и ловци от цялата страна ще продължат до отмяната на въпросните текстове от заповедта.

На 04.10.2018 г. ще се проведе протестен митинг и ще бъде затворен Дунав мост при гр. Русе .

През следващата седмица протестните действия ще продължат и в гр. София до отмяната на т.1 и т.2 от Ваша Заповед № РД 48-77/26.09.2018.

    Прилагаме подписан списък от ЛРД И свинепроизводители приели настоящата Декларация

   Приложение:

   Съгласно текста.

    01.10.2018 г.    гр. Русе

 

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама