Вторник, 3 Октомври 2023

Спасиха шестима пациенти с инфаркт за ден в СБАЛК `Медика Кор`

Спасиха шестима пациенти с инфаркт за ден в СБАЛК `Медика Кор`
Публикация   14:12     30 Септ, 2018 /     akcent.bg   /     1258

   Шестима пациенти с инфаркт са били приети и спасени вчера в Специализираната болница за кардиология „Медика Кор“ в събота, когато се отбелязва Световният ден на сърцето. Първият пациент на 58 годишна възраст е бил приет в лечебното заведение в 11 часа. Последният в 18.30 часа. При шестимата пациенти се е наложила спешна коронарография и те са били стендирани, коментира инвазивният кардиолог доктор Панайот Панайотов. Част от пациентите са били насочени към „Медика Кор“ от спешен кабинет, други от личните си лекари след като почувствали неразположение. Двама от пациентите – от Търговище и Исперих са били докарани в болницата с линейка. Към момента всички са стабилизирани и състоянието им се наблюдава от специалистите и за тях се полагат необходимите грижи.

   От началото на годината в СБАЛК „Медика Кор“ са били настанени 2400 пациенти от областите Русе, Разград, Силистра и Търговище. По-голямата част са били настанени за лечение с исхемична болест на сърцето, инфаркт или прединфаркт. Лечението на всички пациенти се прави в обновени помещения на Специализираната болница в сградата на бившата Трета поликлиника. Лечебното заведение разполага с цялата необходима апаратура от най-висок клас, която спомага за адекватната и навременна намеса на специалистите, които работят в „Медика кор“.

   По думите на доктор Панайот Панайотов действията в първите минути при кардиологичен проблем са изключително важни. „Колкото по-рано пациентът потърси специализирана помощ, толкова повече сърдечният мускул ще се съхрани“, допълни той. Доктор Панайотов припомни и основните симптоми на прединфарктното състояние - стягане, тежест, опресия зад гръдната кост, изтръпване на лявата ръка, понякога и долната челюст. При подобно състояние е добре да се потърси веднага лекарска помощ, за да може да се реагира адекватно и навреме. Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha