Днес е : Събота, 4 Юли 2020

Световната банка иска да подменим старите печки до 10 години

Публикация 28 Sep, 2018 / akcent.bg

Според експерти за това са необходими милиарди, а у нас парите са в пъти по-малко

  До 10 години България поетапно трябва да забрани за употреба старите печки на твърдо гориво и да въведе нови, по-екологични уреди за отопление, като в София и още 25 общини с най-мръсен въздух това трябва да стане много по-бързо - до 2021 г. Това препоръчват експерти на Световната банка в проект на Национална програма за подобряване качеството на атмосферния въздух за периода 2018 - 2024 г. Проектът беше представен вчера на конференция в София.
  На този етап тази препоръка изглежда невъзможна за приложение. Драгомира Раева от сдружение "За Земята" даде за пример Полша, където националният план за подмяна на печките включва ресурс от 25 млрд. евро за 10 години. У нас общините ще си разделят всичко на всичко 112 млн. лв. Столичната община е добър пример колко бързо може да стане подобна промяна - от две години кметът Йорданка Фандъкова се хвали как 30 домакинства от Нови Искър са получили печки на пелети. Този "успех" беше отчетен и вчера пред банката. След като най-накрая печките бяха раздадени, предстои общината да наблюдава резултатите от пилотния проект, за да прецени как да го продължи.
 При повсеместното поскъпване на парното обречено изглежда и пожеланието да се върнат потребителите към "Топлофикация". С по-високи цени е и градският транспорт в София, въпреки че на него също се разчита да свали столичани от колите.
  Голяма част от представените вчера мерки пък отдавна се обсъждат в България, но само се прехвърлят от година за година. Екоминистерството например още не е готово с въвеждането на по-високи изисквания към въглищата. Пореден отоплителен сезон започва, без да е променена и програмата за енергийно подпомагане на бедните домакинства, където държавата на практика плаща за най-замърсяващите видове отопление.
  Други мерки пък са със спорен резултат - при шумните проверки за вредни емисии на колите в София са спрени само 36 коли. В поставените специални контейнери са събрани 3 тона стари дрехи, но тази доброволна акция не пречи на ромите да ги изкупуват с тонове, за да се отопляват и няма ясен план как да се сложи край на това. На фона на препоръката енергийното министерство да ограничи вредните емисии в тецовете София смята да изгаря боклук в една от своите централи, а пред ЕС България държи на отсрочка именно по въпроса за емисиите от ТЕЦ.
    СПОМЕНИ 
  За да подчертае, че властите правят нещо срещу замърсяването, Симеонов се върна няколко десетилетия назад към своята младост. "Сериозни подобрения има, както и сериозна промяна – това мога да кажа аз, като един от най-възрастните хора в тази зала, който съм се возил в парни локомотиви, които бълваха черни облаци. Даже на брат ми едното око пострада точно от такава искра. В сравнение с тези времена – 50-60-те години, сегашното състояние на атмосферния въздух е нещо като пълна стерилност. Като си спомня на какво приличаше София, в която следвах - когато работеше "Кремиковци", беше много екзотична картина, нещо като пейзаж от фантастичен филм, в който се представя обстановката след Третата световна война. Нещо такова беше София, особено погледнато от Витоша или малко по-отвисоко. Така че има много сериозни подобрения, но явно, че трябва да се постигнат нормите, които са поставили в Европейския съюз", каза Симеонов.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама