Днес е : Сряда, 19 Януари 2022

Сивата икономика у нас 30%, в Евросъюза – 11 на сто

Публикация 26 Sep, 2018 / akcent.bg

Държавата губи по 2 млрд. лева от осигурителни вноски

  Делът на сивата икономика в България е около 30 процента, каза лидерът на КНСБ Пламен Димитров на конференция "Неформална икономика и недеклариран труд - международни, европейски, национални измерения и добри практики" , организирана от синдиката.
 

    По думите на Димитров, когато се изследва сивата икономика, важна е методиката, която се ползва за измерването на недекларирания труд.

  Той цитира данни, според които недекларираният труд в ЕС в частния сектор средно за страните е 11,6 процента, докато данните на Световната банка за сивата икономика показват, че тя е средно 18 процента.

   "Около 25 милиарда губи ЕС заради компании, които оперират в сивия сектор. Не е за подценяване финансовият ефект от липсата на вноски - както в данъчната, така и в осигурителната система", каза Пламен Димитров.

  В България сивата икономика се мери по специфичен индекс, изработен от АИКБ, КНСБ е партньор. Според него тя е около 30%.

  По оценки на КНСБ средно между един и два милиарда лева годишно се губят от осигурителни вноски, които не се внасят.

   Над 60 процента от заетите в световен план /над два милиарда души/ са в неформалната икономика.

   Лидерът на КНСБ отбеляза, че на европейско ниво се говори за борба с недекларирания труд, а на глобално ниво - за формализиране на неформалната икономика, като при формализирането има и стимули, и санкции, докато при другия подход повече санкции.

   Президентът на КНСБ припомни и тезата на синдиката, че плоският данък не е довел до изсветляване на икономиката в България.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама