Установени са огнища на африканска чума по свинете в пограничната зона в Румъния, заяви земеделският министър Румен Порожанов след първото заседание на Централния епизоотичен съвет. На наша територия няма огнища.

Северната ни съседка е сериозно засегната.

Една от основните мерки (за превенция - б.р.), е биосигурността и в личните стопанства в т.нар. заден двор, заяви Порожанов. Той уточни, че болестта не е зооноза (не се предава на хората от животните - б.р.), но тя води до огромни икономически загуби.

 

Порожанов очаква оставката на шефа на агенцията по горите Григор Гогов
 

Порожанов очаква оставката на шефа на агенцията по горите Григор Гогов

Данните от сигнал за конфликт на интереси са предоставени на антикорупционния орган

 

Тя не засяга други животни. Те могат да бъдат част от движението, заяви министърът. По думите му, болестта може да скача с километри: "в Китай се появи на 3 000 км. Вчера на белгийската граница има заразени животни. Нашите мерки по превенция се постарахме да бъдат в най-добрата кондиция. Задните дворове, домашните животни нямат биосигурност. В Румъния над 1000 са случаите в заден двор, у нас - в Тутраканци".
Министър Порожанов подчерта, че най-сериозен риск представляват точно отглежданите в задните дворове нерегистрирани животни. Пристигнали са вече лабораторните изследвания, които потвърждават наличието на болестта африканска чума по свинете за Тутраканци. Това Порожанов го подчерта във връзка с твърдения, които поставят под съмнение действията на властите. 

   На многократно зададения въпрос защо екарисажите не работят, след като има опасност и къде се изгарят труповете на убитите животни, шефът на БАБХ Дамян Илиев заяви, че екарисажите са спрени поради съдебно производство. Имаме четири, чиито капацитет е достатъчен. Те могат да работят при липса на епидемия. В момента няма епидемия, която да ни накара да закараме инселератор някъде, каза Илиев. Той уточни, че е разпоредил да се види капацитетът им.

   За случите с птици в Добричко той обясни, че са изгорени на място.

   Илиев призна, че е притеснително какво би станало, ако се открие чума в една ферма с 40 000 прасета.

   От думите му така и не се разбра защо не работят системите за изгаряне на убити животни и защо две от тях са паркирани в София. Той изтъкна, че за 24 часа непрекъсната работа на ветеринари 87 прасета са евтаназирани и загробени.

   По думите на министър Порожанов индустриалните ферми са огледани, те са с добро състояние на биосигурност, но има предписания, които да спазват. Предложение на следващото заседание на МС е да се обсъди спазване отстоянието на животните в 20 км зона около индустриалните ферми, за да стимулираме законните животни.

   По отношение на всички незаконни (нерегистрирани прасета, гледани от стопани в задните дворове - б.р.) - всеки, който гледа животни без изискванията, ще бъде санкциониран спрямо закона, обеща Порожанов.

   На съвета присъства и Румен Караманов - председател на Асоциацията на свиневъдите. Обезпокоени сме от това заболяване. Това, което каза и министъра - трябва да се осигурят условия да не попаднем в режим. Ще бъдем проверявани, да засилим мерките за биосигурност и невъзможност от влизане на вируса във всички ферми, каза Караманов.

   "Всички животни в заден двор са незаконни, по някакъв начин трябва да бъде решен проблема с тях. Стопаните ще бъдат санкционирани за нерегистрирани животни. За нас е важно да бъдат осигурени коридори за продукцията, която произвеждаме", заяви индустриалният животновъд.

   На въпрос ще бъдат ли осигурени търговски коридори за бизнеса, министър Порожанов заяви, че ще бъдат открити, вече са направени. Проблем би се появил, ако има зараза в повече области, където се задава епизоотична обстановка.

   Зам.-министър Иванов обясни, че Законът за ветеринарномедицинска дейност позволява клане с диагностична цел и клане със санитарна цел. Превантивно клане, което се прилага много често в Западна Европа - Холандия, Дания, Белгия.

   Само в Дания годишно се отглеждат 25 млн. свине. В Белгия - над 5 млн. свине. Те пристъпват към т.нар. превантивно клане. Предвиждаме такава мярка за фермите, които нямат степен за биосигурност, обясни заместник земеделския министър.

  По думите на министър Порожанов опасност (от чума по свинете - б.р.) има и тя е на границата. След първия случай призовавахме хората да си заколят прасетата. Тази тема е чувствителна, на прага сме на сериозна опасност, която минава почти през цялата Централна и Източна Европа.

   Фермите за отглеждане на прасета са 61, имаме 5-6 на които са наложени актове и предписания, поясни министърът. Според него не са открити нарушения за биосигурност в индустриалните ферми.

   На финала шефът на БАБХ Дамян Илиев отново призова: "Хората наистина трябва да си заколят прасетата и да ги усвоят. Тези, които не го направят, по закон ще им се наложат актове и тези животни ще бъдат евтаназирани без компенсация."