Днес е : Вторник, 25 Февруари 2020

Бойко Борисов: Сега завод след завод се прави

Публикация 13 Sep, 2018 / akcent.bg

Ново предприятие за €15 милиона край Пловдив ще работи основно за

   Двеста работни места ще има в открития  завод на френската компания "Латекоер" (Latecoere) в индустриалната зона на Пловдив. Инвестицията е за 15 милиона евро, а продукцията е предназначена за самолетите "Еърбъс" (Airbus) 320 и 330.

   Премиерът Бойко Борисов, френският посланик Ерик Льобедел, Яник Асуад, главен изпълнителен директор на "Латекоер" (Latecoere), Стефан Делайе, председател на Френско-българската търговска и индустриална камара, и от местната управа бяха на откриването.  

   Изграждането на предприятието е резултат от разрешението на спора, който българската държава и френската "Еърбъс хеликоптерс" водеха от 2005 г. заради неизпълнени ангажименти по офсетната програма. Със спогодба, подписана през май т.г. между Министерството на отбраната и френската компания, приключи арбитражният спор. Инвестицията на "Латекоер" на практика се признава за такава на самолетния гигант.

   С изграждането на завода край Пловдив, който ще работи за "Еърбъс", се изпълняват обещаните преди 13 години от "Еърбъс хеликоптерс" инвестиции. Договорът с "Юрокоптер", днес "Еърбъс хеликоптерс", беше подготвен от кабинета "Сакскобургготски" и сключен от правителството на тройната коалиция, оглавявано от Сергей Станишев.

   Контрактът бе за покупка на 18 хеликоптера - 12 "Кугър" и 6 "Пантер" за над 383 млн. евро, цена над 30% по-висока от пазарната, както отбелязаха още тогава наблюдатели. Доставката на последните 3 "Пантер" беше отказана от първия кабинет на Борисов.

  "Радвам се, че след като България закупи най-модерните, скъпи и добри френски хеликоптери - пантери, кугъри, най-сетне имаме и завод за авиочасти", подчерта Борисов на откриването.

   "Напоследък чувам разни приказки от опозицията, че администрацията била непрозрачна. Виждате на всяко откриване посланици, гости и собственици благодарят за работата на местната и държавната власт. Досега никой не се е оплакал", каза премиерът. Той добави, че с построяването на десетки предприятия безработицата пада, в момента е рекордно ниска 5.5%.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама