Днес е : Вторник, 25 Февруари 2020

Комитски събор в Червена вода с много настроение и добър апетит

Публикация 08 Sep, 2018 / akcent.bg

    Хиляди посетиха Комитския събор, организиран от Патриотите от ВМРО  в с. Червена вода, Русенско
    По инициатива на ВМРО днес, 8 септември 2018 година, се състоя Вторият комитски събор с подкрепата на  НЧ „Тома Кърджиев“ - село Червена вода и НЧ „Гоце Делчев“ - Русе.
Специални гости на събитието бяха вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, евродепутатът от Европейските консерватори и реформисти Ангел Джамбазки, областният управител на област Русе Галин Григоров, народните представители от ПГ на Обединени патриоти и зам.-председатели на ВМРО - БНД Искрен Веселинов и Милен Михов, Емил Димитров- Ревизоро.
   В църквата „Св. Архангел Михаил“ се извърши освещаване на знамето на Червеноводската чета. След края на службата присъстващите положиха цветя и венци пред паметника на Тома Кърджиев и участниците в четата.
   След това Красимир Каракачанов откри официално Втория комитски събор. В него участват  повече от 30 самодейни колектива, около 100 чети от цялата страна, множество индивидуални участници.
    Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов приветства присъстващите с думите: „Ние сме един от най-старите народи на Балканите и имаме своя дълг да пазим традициите и порядките на нашите предци. Българската памет е това, което ни е съхранило през вековете. Дори през онези тъмни столетия на Османско иго. Но ето ни тук и сега. Наш дълг е да продължим традициите!“. Воеводата допълни още, че уникалността на българския фолклор трябва да се предава през поколенията.
   Заместник-председателят на партията и представител в Европейския парламент Ангел Джамбазки заяви, че трябва да се пази читалищната дейност. „Тя предава от поколение на поколение нашият бит и култура. Това, което виждаме днес е показателно, че родолюбието и патриотизмът в сърцата на българите са живи”, каза още зам.-председателят на ВМРО.
Той отново обърна внимание и на неговата инициатива като евродепутат да бъде създаден български Институт „Св. св. Кирил и Методий“, в който нашите сънародници зад граница да изучават българския език и култура.
   Това е едно най-мащабните събития в Русе и региона за последните години. То има за цел да накара хората да научат традициите и да изучават историята на България.
В своята 125-годишна история ВМРО винаги е бранила териториалната цялост на страната ни. Ние, Патриотите от ВМРО, през годините сме пазили и ще продължим да пазим родния фолклор, бит и култура, които са ни съхранили като нация през трудните векове на робството.
       Вторият комитски събор ще продължи и в неделният ден с много интересни изненади за участниците.
Вечерта от 19 часа за всички гости ще пее Володя Стоянов.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама