Днес е : Неделя, 28 Май 2023

Коледа в началото на есента заради африканската чума

Публикация 05 Sep, 2018 / akcent.bg

Агенцията по храните в Русенско ще бори опасната болест с брошури

   Областният управител на област Русе Галин Григоров и неговият заместник Свилен Иванов свикаха спешен кризисен щаб с представители на общините от региона и на съответните заинтересовани институции във връзка с влошената епизоотична обстановка в близост до област Русе.

   По време на заседанието беше посочено, че е необходимо да бъдат предприети спешни мерки за намаляване популацията на домашни прасета на територията на областта. За целта ще бъде проведена информационна кампания от страна на кметовете на общини и хората, които отглеждат свине за лични нужди ще бъдат детайлно запознати с опасността от заболяването. Идеята е, че чрез превантивното намаляване популацията на домашни прасета при евентуално разпространение на заболяването няма да се наложи принудително прасетата да бъдат умъртвявани и съответно да не бъдат годни за консумация. Това разясни директорът на Агенцията по храните в Русе Георги Дяков. По думите му към момента притесненията на собствениците на големи свинекомплекси в района на Сливо поле от дейността на цеха за фуражи в Борисово е неоснователен, тъй като имали изрядни документи и следвали разпоредбите на институциите при преминаване на техните траспортни средства през границата с Румъния.

 Дяков многократно отговори на въпрос на медии какво трябва да правят собствениците на домашни прасета.

   Вторият важен момент е, че по този начин рискът за заразяване на промишлените стопанства се намалява.

   Необходимо е да се обърне внимание, че ако бъдат забелязани признаци на заболяването стопаните трябва моментално да се обърнат към местните власти, за да се вземат проби и да се изпратят за изследвания.

   Освен огнището в Провадийско област Гюргево също попада в т.нар. червена зона, т.е. в близост до административните й граници са констатирани случай на африканска чума по свинете.

   Също така беше посочено, че в рамките на следващите няколко дни общините ще обявят и места за извършване на загробването на труповете на умъртвените животни.

   Областният управител е в постоянен контакт с всички институции и при необходимост ще бъдат предприети допълнителни мерки.

  Коледа в началото на есента заради африканската чума по свинете. Така определи Акцент.БГ разпоредбите, които даде агенцията по храните в Русе  за масово колене на прасета от техните стопани в личните стопанства.

  От Българската агенция по безопасност на храните съветват да се заколят животните преди да е тръгнала заразата. Това е и една от превантивните мерки, за да не се стигне до масово разпространяване на болестта.  Най-масирано колят и прибират месото във фризери стопаните от населените места в близост до границата с Румъния, тъй като там има над 600 огнища на болестта.  Заболяването африканска чума по свинете вече достигна до съседния на Русе румънски окръг Гюргево, където е обявен червен код..

  Вече съществуват огнища на заболяването африканска чума по свинете.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама