Днес е : Сряда, 8 Юли 2020

Новият маркиращ кораб на ИАППД пристига в Русе

Публикация 17 Aug, 2018 / akcent.bg

Специализираният плавателен съд, построен от варненската корабостроителница „МТГ Делфин"

   Новият кораб за маркиране на корабоплавателния път по р. Дунав на Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на р. Дунав" (ИАППД) пристигна днес на собствен ход. Корабът  акостира в Русе в 14 часа на понтон № 2.

 Специализираният плавателен съд, построен от варненската корабостроителница „МТГ Делфин" в рамките на проект FAIRway Danube, е финансиран по Механизма за свързване на Европа.

   Плавателният съд предстои да бъде вписан в регистъра на корабите под името „Осъм". Традиция на Агенцията е корабите да се кръщават на притоците на р. Дунав. Река Осъм, като съседна на р. Вит (на която е кръстен другия маркиращ кораб), ще даде името на най-новия кораб на ИАППД.

  Обозначаването на фарватера е изключително важно за осигуряването на безпроблемно корабоплаване, като предотвратява засядането на съдове в плитчини.

  В началото на тази година, в рамките на проект FAIRway Danube се достави и малък хидрографски кораб. С него вече се извършват редовни измервания, чрез които се събира информация за промените, настъпващи в критичните участъци.

  Събраните висококачествени данни ще послужат при вземането на управленски решения, свързани с речното инженерство, рехабилитация и поддържане на плавателния път.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама