Четвъртък, 30 Май 2024

С близо 28 млн. лв. спонсорирала лекари фармаиндустрията през 2017 г.

С близо 28 млн. лв. спонсорирала лекари фармаиндустрията през 2017 г.
Публикация   15:09     04 Авг, 2018 /     akcent.bg   /     1217

Сумата е с около 4 млн. лв. по-висока от тази през 2016 г.

Фармацевтичната индустрия е спонсорирала български лекари и здравни организации с близо 28 млн. лева през 2017 година за участието им в научно-образователни събития като конгреси, лекции и предоставяне на консултантски услуги. Спонсорството на индустрията към лекари и медицински организации бележи ръст от около 4 млн. лева спрямо 2016 година, когато фармацевтичните компании бяха инвестирали 24 млн. лева.

  Това показват данните от третото годишно оповестяване на спонсорството на фармацевтичната индустрия към медицинското съсловие.

   Ръстът е основно в полза на здравните организации и в по-малка степен на индивидуалното спонсорство към лекари.

  Прякото подпомагане към лекари за участие в научно-образователни събития и консултантски услуги през миналата година е в размер на 17.3 млн. лева, при 16 млн. лева през 2016 г.

През 2017 г. 10.5 млн. лева са отишли в медицински дружества, съсловни организации, болници, лаборатории, медицински университети и др. за събития, обмен на научна информация и опит. За сравнение, през 2016 година спонсорството към здравни организации е било в размер на 8 млн. лева.

  Отделно от това през миналата година компаниите са инвестирали 150 млн. лева за научноизследователска дейност в България под формата на клинични изпитвания, медицински научни изследвания и неинтервенционални проучвания, като сумата остава непроменена през последните три години. Близо 30 млн. от тях са предоставени от местните структури на компаниите.

   Официалните форми на спонсорство, които подлежат на оповестяване, са поемане на разходите за регистрационни такси; път и престой на международни медицински конгреси, хонорари за изнасянето на лекции, за консултации, както и участието в клинични изпитвания.

   Когато даден лекар откаже името и предоставената му сума да бъдат публикувани, компанията отчита само общия размер на изплатените към медиците суми.

   През миналата година около 65% от спонсорираните от индустрията лекари са дали съгласието си имената им да бъдат огласени и делът им се запазва спрямо предходното оповестяване.

Точният брой на спонсорираните лекари не е известен, но се предполага, че става въпрос за около една трета или 10 000 от близо 30 000 лекари у нас, отбелязва още Mediapool.

   Връзката между фармафирмите и лекарите е широко застъпена в тезите на новия управител на НЗОК във връзка с бюджета на фонда за лекарства, който се увеличава главоломно всяка година и достига около 30% от целия бюджет на Касата – процент, непознат в останалите държави от ЕС, където практиката е това перо да е с дял от около 12%. Особено сериозен е проблемът в онкологията, където преразходите са ежегодни. „Публично известно е, че фармацевтичните компании влияят по начин, по който, когато имаш право на избор между повече от една алтернатива, избираш тази, която ти носи по-висок профит“, отбеляза наскоро д-р Дечо Дечев.

Той посочи многократно, че у нас има „едно силно фармацевтично лоби, което пробива навсякъде и същевременно формира най-големия разход за лекарства“.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha