Днес е : Вторник, 26 Януари 2021

Враждата между патриотите разголи порочния лобизъм '

Публикация 26 Jul, 2018 / akcent.bg

'До редник Киро се нареди редник Цеко. Лесно ще се намери кой да смени вицепремиера Валери Симеонов'', заплаши лидерът на `'Атака`' Волен Сидеров

  Раздорът между "Обединените патриоти" (ОП) достигна до взаимно публично разголване чий лидер чии бизнес интереси е защитавал през последните месеци. В безразборната стрелба между Волен Сидеров и Валери Симеонов се вади и тежка артилерия със сериозни обвинения. На упреците за лобизъм и "спасяване на редник Киро"  лидерът на "Атака" отвърна със залп: вицепремиерът Валери Симеонов изнудва правителството.
  "Той говори за спасяването на редник Киро. Не знам кой е редник Киро и ние не сме го спасявали, но много добре си спомням операцията по спасяването на редник Цеко, когато вицепремиерът Симеонов изнуди правителството за концесията в Банско в навечерието на Нова година", заяви Сидеров. Той обяви, че в управляващата коалиция лесно ще се намери кой да смени вицепремиера Валери Симеонов.
 Вчера Сидеров изненадващо присъства на заседанието на правителството с намерение да убеди кабинета да оттегли Закона за шума, писан от НФСБ. Заседанието започна по-късно заради закъснение на премиера. "Ако сме искали да спасим редник Киро, редник Райън или когото и да е - нямало е да заведем дела. Това искам да кажа", коментира кратко и видимо ядосан пред камерите Борисов. 
  "Никой няма да седне да ги помирява", коментира пред в. "Сега" източник от кабинета в отговор на въпрос дали премиерът е инициирал среща между двамата патриоти. За разпад на управляващата коалиция засега не се говори.
  Отношенията между двамата лидери в ОП стигнаха до яростни публични нападки, след като депутати на "Атака" и ВМРО предложиха промени в Закона за приватизацията, които бяха приети с гласовете и на ГЕРБ. Текстовете предвиждат специфични задължения за едно приватизирано дружество да бъдат вменявани за не повече от 5 години. Според вицепремиера Симеонов така се спестява на мажоритарния собственик на БМФ - Кирил Домусчиев, дълг от 58 млн. лева, които той трябва да плати на държавата по силата на скорошно окончателно съдебно решение. Президентът Радев наложи вето на закона във вторник, а минути по-късно премиерът Борисов се опита с абсурдна маневра да разграничи ГЕРБ от скандала, като нареди депутатите му да внесат поправки. Половин час по-късно управляващите обявиха, че ще подкрепят ветото. Вчера икономическата комисия на парламента с пълно единодушие подкрепи мотивите на президента.
  Това не накара Сидеров да отстъпи и той определи като слабост и политическа грешка отстъплението от промените на Закона за приватизацията. "Държавата има 30% в БМФ. В момента нещата вървят към несъстоятелност на фирмата, а при това положение държавата не може да си вземе нищо, а тези 30% се равняват на над 300 милиона лева в активи", заяви Сидеров пред Нова телевизия.не пропусна да напомни заслугата си Симеонов да стане вицепремиер. "Аз го изпратих Симеонов да работи за подобряване на стандарта, за пенсиите, това беше нашата основна тема, а не да се разхожда с шумомер в ръка. Ако Симеонов продължи да не се справя със задачите, ще настоявам да бъде сменен", заяви Сидеров и не посочи кой ще го наследи. 
  По думите на Сидеров лидерът на НФСБ си е позволил да свърже дори премиера Бойко Борисов с Кирил Домусчиев. "Ако не получим извинения заедно с колегата Николай Александров, ще заведем съдебни дела за обида и ще окуражим премиера Борисов и Данаил Кирилов да направят същото. Призовавам премиера Борисов да покаже кой е премиерът и кой е вицепремиерът, да не се объркват хората", добави той. Николай Александров е вносител на поправките, с които се опрощаваха задълженията на БМФ, но позволяваха и на много други собственици на приватизирани дружества да отпишат поетите задължения.
  Депутати от "Обединените патриоти" вчера коментираха плахо отношенията между двамата лидери. "Защо НФСБ да излиза от управлението? Какво се е случило толкова?", каза Валентин Касабов (НФСБ) и прогнозира, че управлението ще изкара пълен мандат. Той посъветва лидера на "Атака" да спре да имитира Симеонов.
 "Волен Сидеров изпада в някаква реалност и започва да си фантазира... От време на време има пропадания... От филм във филм. Вече не го зачитаме за лидер", каза Касабов. Според Искрен Веселинов (ВМРО) се прави всичко възможно да се запази коалицията "Обединени патриоти". "Ако става нещо, ще е през септември. На есен с песен", подхвърли пред в. "Сега" депутат от ГЕРБ.
  За разлика от управляващите опозицията охотно взе отношение по раздора. "В коалицията "Обединени патриоти" има криза, съставките й явно осъзнават, че доверието към тях намалява. Ако на следващите избори се появи нова партия на чудотворци, тя ще ги изсмуче като вампир. Очаквам разпадът да продължи и "Обединени патриоти" да се разцепи на две или на три, но това не означава и разпад на управляващото мнозинство. Там все ще се намери кой да осигурява нужните гласове", коментира Александър Симов от БСП.
	"На пръв поглед "Обединените патриоти" са просто кретени.Дори по-големи, отколкото бяхме ние от Реформаторския блок (РБ) през 2014-2015 г.", написа вчера във фейсбук бившият лидер на ДСБ Радан Кънев. Според него обаче проблемът е много по-съществен.
"На първо място, шоуто на Волен и Валери свидетелства, че няма как конюнктурни коалиции да бъдат пълноценни участници във властта. При липса на единни органи, лидерство, модел за единно водене на преговори и в крайна сметка - единна организация, могат да се получат гласове, да се виси в опозиция, но не и да се управлява и да се налага политика.
  Много добре ми е познато от РБ, просто е ясно за какво става дума. И няма значение, че твърде често Валери е прав, а Волен - както може да се очаква - изглежда, слугува на икономически и геополитически интереси. Всъщност и двамата (и тримата) са политически безпомощни поради липсата на единна политическа сила зад гърба им", смята той.
  Според него ГЕРБ и Бойко Борисов са неспособни на конструктивно партньорство. "Инстинктът да удушат най-близко стоящия не ги напуска и явно няма да ги напусне. Помните ли изявленията колко по-лесно се работи с ОП, отколкото с РБ? Вече звучат смешно... "

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама