Днес е : Петък, 27 Януари 2023

Щети върху хиляди декари и за над милион лева загуби търпят земеделци от дивеча в Батаклията

Публикация 20 Jul, 2018 / Румен НИКОЛАЕВ

Искат законодателни промени, ограничаване на популацията и ограждане на Държавното ловно стопанство „Дунав

Щети върху хиляди декари и за над милион лева търпят земеделци от дивеча в Батаклията, част от Държавното ловно стопанство „Дунав”. За това алармираха днес 15 производители на  земеделска продукция от Писанец, Сваленик, Щръклево и други населени места, в непосредствена близост до Батаклията.

Причината за това според тях е голямата популация на елени и на  диви свине, която в пъти се различава от цифрите, обявени при таксацията. Според тях в Батаклията има повече от 2000 елена и хиляди диви свине, които основно се изхранват с продукцията на земеделските производители.

Всеки един от присъстващите обяви загубите, които има до момента от унищожена от дивеча продукция. Нива от 660 декара, засята с царевица в Сваленик се сее отново с друга култура и дни по-късно също и поразена.

 Елените изяждат зародиша на слънчогледа, прасетата  унищожават растенията, изяждат пшеницата и ечемика. При среден добив от 500 декара пшеница земеделците от нивите, които са били „посетени” от дивите свине са двойно по-ниски.

Дивите прасета вече са достигнали до първите къщи на Щръклево, каза Георги Атанасов.

Не може Държавното ловно стопанско да е икономическа структура, дивеча на която да се храни с продукция на други икономически структури, смятат земеделците. Според тях са необходими спешни законови промени, които да регламентират ясно правата и задълженията на ловните стопанства, да се намали поголовието и да се огради.

  Директорът на ДЛС "Дунав” Йордан Сарилиев не е съгласен с това, че има повече елени и диви свине. Освен това според него няма как да се огради територията от 14 000 дка гори и още 11 000 дка прилежащи площи, тъй като щяло да се отрази пагубно на поголовието. Да си защитят имотите и нивите, препоръча Саралиев и даде пример за това как огражда  с 60 км. електронен пастир младите горски насаждения от дивите животни.

  Земеделците готвят протестно писмо до земеделския министър, областния управител, Агенцията по храните, до русенските депутати , в което ще опишат ситуацията и ще дадат своите предложения.

 

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама