Днес е : Петък, 5 Юни 2020

ГЕРБ, `патриотите` и `Воля` подкрепиха на първо четене увеличението на акциза на бездимните цигари

Публикация 18 Jul, 2018 / akcent.bg

  Мнозинството в парламента прие на първо четене промени в закона за акцизите, с които от 1 октомври ще се увеличи акцизът върху т.нар. бездимни цигари. За гласуваха 101 депутати от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля", а 63 народни представители БСП и ДПС бяха против.

  Според първоначалното предложение, внесено от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова и депутати от ГЕРБ, акцизите върху бездимните цигари трябваше да се изравнят с тези на конвенционалните цигари и една кутия да поскъпне от 5.50 на 10 лева. Заради силната обществена реакция и след намесата на премиера Бойко Борисов управляващите се споразумяха ставката да се увеличи от 26% от акциза върху кутия конвенционални цигари на 40%. Очаква се текстът да бъде прецизиран между първо и второ четене.

Това значи, че акцизът на кутия бездимни цигари ще се увеличи от 93 стотинки в момента на 1.43 лв. за кутия и заедно с данък добавена стойност ще достигне 1.71 лв. Така крайната цена на една кутия ще се увеличи със 78 стотинки, пише "Капитал".

   Мотивът на вносителите е, че по този начин ще влязат допълнителни средства в бюджета, които могат да се харчат за образование и здравеопазване. Според БСП обаче поправката е лобистка, необоснована, тъй като бездимните цигари били по-безвредни от обикновените, както и в нарушение на бюджетната процедура.

   "Не е ли това в полза на производителите на обикновени цигари? Няма ли натиск от тях върху вас", попита депутатът от "БСП за България" Георги Гьоков по време на дебата.

  В отговор Менда Стоянова обяви: "Аз категорично мога да ви кажа, че не ние, а вие сте лобистите. Вие сте рекламни агенти на производителите на тези цигари." Тя нарече парламентарната група на БСП "Рекламна агенция за България".

  "Аз не съм лекар, химик, професор и не мога да разбера анализа на всички вредни вещества в тези цигари. Но аз съм пушач като много от вас в тази зала и ние не се гордеем с това. Това е вреден навик и ние трябва да вложим своите усилия в това той да бъде намален. А средствата от акциза могат да бъдат използвани в здравеопазването и образованието", обяви Евгения Ангелова от ГЕРБ, която е зам.-председател на бюджетната комисия.

  Зам.-председателят на парламентарната група на "Обединени патриоти" Искрен Веселинов обяви, че увеличението трябва да бъде подкрепено, за "да се даде преференция в името на здравето". Той припомни, че ВМРО е против първоначалното предложение акцизите на двата вида цигари да се изравнят, и след дебата се е стигнало до компромисен вариант.

  Според зам.-председателя на парламентарната група на ДПС Йордан Цонев не е сериозно да се изтъкват нито фискални аргументи, нито аргументи за по-малка вреда на бездимните цигари. Основната причина, поради която ДПС е против поправките в закона, била, че акцизът се променя в средата на годината.

  С приетите на първо четене текстове кеговете с бира ще се облепят с бандерол. Зам.-председателят на парламентарната група на "БСП за България" Драгомир Стойнев попита ГЕРБ защо посягат на бирата на хората, която щяла да поскъпне, но не получи отговор.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама