Днес е : Четвъртък, 26 Ноември 2020

Свиневъдите обсъждат положението с африканската чума утре със земеделския министър

Публикация 16 Jul, 2018 / Румен НИКОЛАЕВ

Мерките, набелязани по границата, все още са пожелателни

  Свиневъдите от Русенско ще обсъдят  положението с африканската чума утре със земеделския министър, съобщиха за Акцент.БГ представители на сектора в региона.

  Независимо от набелязаните мерки, реално почти нищо не се прави за предотвратяване на африканската чума на българска територия. Това съобщиха за Акцент.БГ представители на граничните власти и на митницата.

   В Русе се е обсъждала възможността да се върне инсталацията за дезинфекция за ТИР-ове, но това няма как да се случи, тъй като според запознати вече е отишла за скрап.

 Единствено на изхода на граничния пункт са сложени фризери и осведомителни табели на румънски, английски и български език да не се внасят домашно приготвени местни храни. Във фризерите има само изстудена вода на работещите служители. Не е констатиран случай, в който да е иззета или доброволно оставена храна, потвърдиха пред Акцент.БГ от граничния пункт.

  В Румъния, само в окръг Тулча, са открити повече от 300 огнища на африканска чума по свинете, а заразата с всеки ден се придвижва към българската граница.

Властите в Силистра вземат мерки. Сред тях са проверка на личния багаж на преминаващите пътници по ГКПП – Силистра за хранителни продукти, забранени на територията на Република България. Започва дезинфекция и на всички моторни превозни средства, влизащи на територията на Република България, като се затварят обходните отсечки. Това съобщава инфосайт. Проверка на граничарите обаче установи, че единствено са оставени няколко чувала с препарати и че се очаква водоноска да напълни локвата.

 Няма яснота кой и как ще се занимава с дезинфекцията. Така че до момента мерките остават пожелателни, а чумата напира.
 

  Въпрос на време е заразата да бъде открита и в други румънски градове в близост до Дунав. Тези дни стана ясно, че зараза е установена и в град Констанца, само на 120 км. от Силистра.

  Ако африканската чума премине Дунава, то бизнес за около 20 млн. лева го грози унищожение. Свиневъдите вземат максимално възможните мерки да предотвратят опасността и влагот сериозни средства за това, но държавата и в този случай се държи неадекватно спрямо проблема.

Коментари

Свързани новини

    Още Новини

    Реклама

    Реклама