Днес е : Четвъртък, 8 Юни 2023

Медици от държавната УМБАЛ Канев с искания за яснота по изплащане на труда им

Публикация 13 Jul, 2018 / Текст и снимки: Румен НИКОЛАЕВ

Ръководството в лицето на д-р Новаков обясни, че работи в името и за стабилността на здравното заведение

   Снимки: 1,2,3,4   

   На спонтанен протест днес излязоха лекари и медицински сестри, недоволни от трупащите се според тях нерешени проблеми в УМВАЛ "Канев".

    В основата  на протеста бяха забавени и  неизплатени трудови възнаграждения, както и липса  на яснота занапред какво и как ще се случва със заплащането на техния труд..

    В понеделник, на медицински съвет с началниците на отделения и старшите сестри, са били обяснени и разяснени вълнуващите медиците въпроси в техните заплати и допълнителното материално стимулиране ДМС /заместване и възнаграждения от клинични пътеки/. Неплатените заработени ДМС за м. май в размер 20 на сто от цялата дължима сума ще бъде получена с юнското възнаграждение, кякто и че това за юни също ще бъде заплатено. Но още на следващия ден е станала ясно, че юнските пари няма да ги има.

  Лекари медицински сестри обявиха, че са потърсили медиите заради трудната комуникация с ръководството на болницата, а темата за заплащането е част от напрупалите се през последната една година проблеми като липсата на достатъчно медицински персонал и др.

  За зам. директорът на болницата д-р Новаков е важно да гледа за стабилността на здравното заведение занапред, а нежеланието за среща с протестиращите той обоснова с преминалия вече медицински съвет.

  Емоционални изказвания имаше от страна на протестиращите. Естествено темата за насъщния вълнува всички и става особено напрегната, когато се говори за положен труд и за неясна система и време, по която той се заплаща.

  Проблемът според директора на РЗОК Калоян Копчев е в липсата на добро планиране на дейността от страна на ръководството на МБАЛ "Канев". При усвояваните средно 2 млн. лева от клинични пътеки средства през последните 2 месеца има декларирана повече дейност, което е над лимита и не може да бъде изплатена. В същото време има месеци, които болницата е можела да получи повече пари от заявените. Колкото до забавените средства, то това се е дължало на по-късно подписаният Договор между Касата и болницата по вина на ръководството на лечебното заведение.

  В крайна сметка се стигна до решение от страна на протестиращите медици да бъде изготвено писмо в което да бъдат описани конкретните проблеми и техните очаквания, което да стигне до ръководството на болницата чрез медиите.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама