Вторник, 28 Май 2024

20% по-високи заплати в администрацията, искат от КНСБ

20% по-високи заплати в администрацията, искат от КНСБ
Публикация   14:49     08 Юли, 2018 /        /     1146

"За догодина вече е предвидено увеличение на учителските заплати с 15%", уточни Янка Такева

   С 20% да се увеличат заплатите за централната и местната администрация през 2019 г., поискаха от КНСБ на семинар във Варна. С толкова да се увеличат и единните разходни стандарти за делигираните от държавата дейности за социално осигуряване, подпомагане и грижи. За това ще са необходими допълнителни 505 млн. лв. през следващата година. Най-много от парите са разчетени за Министерство на вътрешните работи - 253 млн. лв., пише в. „24 часа”.

  „За догодина вече е предвидено увеличение на учителските заплати с 15% благодарение на новия колективен договор. Така минималната заплата на учител ще се вдигне до 720 лв.”, каза председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева.

  Тя припомни, че през следващата година са предвидени и 13 допълнителни възнаграждения. 362 млн. лв. ще отидат за заплати на учители и непедагогически персонал.

  „Настояваме бюджетът на Министерство на здравеопазването относно разходите за персонал за 2019 г. да бъде увеличен с 49,4 млн. лв.“, каза президентът на КНСБ.

  Това допълнително финансиране ще даде възможност за 14 165 работещи да имат по високи заплати в регионалните здравни инспекции, домовете за медико-социални грижи за деца, държавните психиатрични болници, отделенията за трансфузионна хематология и др. Необходимо е и увеличение на средствата с 15 млн. лв. за училищното здравеопазване, което да позволи увеличение с 10% на възнагражденията на медицинските специалисти.

   Сред исканията са и увеличение със 7 млн. лв. за средствата за персонал в бюджета за следващата година на Министерството на земеделието и горите. Исканото увеличение на заплатите е за около 15%, което в парично изражение ще представлява ръст на възнагражденията на заетите в диапазона 70-130 лв.

  За изпълнителна агенция за „Борба с градушките“ е нужно да бъдат осигурени 9 млн. лв., тъй като в бюджетната прогноза няма предвидени средства за нея нито за разходи за персонал, нито за издръжка, нито за инвестиции, подчертаха синдикалистите. Вдигането на заплатите с 15% там ще е за около 60-130 лв.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha