Днес е : Вторник, 14 Юли 2020

Уникален албум се експонира в музей в Бяла

Публикация 05 Jul, 2018 / akcent.bg

  Уникален албум със снимки и гравюри на паметници в България, посветени на Руско-турската освободителна война, ще могат да видят от днес посетителите на Историческия музей в Бяла. Новият експонат от фонда на музея се поставя в чест на Деня на освобождението на град Бяла през 1877 година. Ценният мемориален документ е експониран в специална защитна прозрачна витрина.

  Албумът е отпечатан през 1902 г. по повод  25-годишнината от края на Руско – турската освободителна война 1877 – 1878 година.  Той е съставен от Щаба на Българската армия и чрез Комитета „Цар Освободител“ е даден като подарък за руския император Николай II. Огромното луксозно книжно  тяло, с дървени корици, облечени с щампована със златни букви кожена подвързия, тежи 12.3 килограма.

  Освен подаръчния екземпляр за руския император са направени  още 4 екземпляра, от които  до днес е известно, че са останали само два – в Историческия музей в Бяла и в Плевенската панорама.  В албума присъстват снимки и гравюри на паметници, поставени в чест на войната и на местата, където са били погребани руски войници. Част от показаните в уникалния албум паметници  вече не съществуват.

  В чест на Деня на Освобождението на град Бяла, 5 юли е обявен за ден на отворени врати в музея. Поканени са всички,  желаещи безплатно да посетят експозицията, посветена на Руско – турската освободителна война.

  Историческият музей в Бяла е един от най-старите у нас. Той е открит през 1907 г. с усилията на Комитета „Цар Освободител“, председателстван от Стоян Заимов, както и с безвъзмездната помощ на обществеността в България и Русия. Експозицията „Освободителна война“ се помещава в сградата, в която се е намирала Главната квартира на руското командване от 20 юли до 13 август 1877 г. В нея през този период е живял и руският император Александър II, бъдещият първи български владетел княз Александър Батенберг, военният министър на Русия Дмитрий Милютин, дипломатът  Николай Игнатиев и др. Граф Игнатиев в едно от писмата си от Бяла пише, че тук император Александър II присъства на първата църковна служба в новоосвободените български земи: „Днес в българската църква на българска територия, прочистена от турци, отец Николски за първи път проведе служба в присъствието на руския император.“ И добавя: „Ние връщаме нашия дълг на родината на просветителите Кирил и Методий”.

  В двора на музея е гробът на баронеса Юлия Вревская и на Мария Неелова, които пристигат като милосърдни сестри „ангели на милосърдието“  и умират  в Бяла от петнист тиф.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама