Днес е : Събота, 11 Юли 2020

200 музиканти участваха в пърформанса `ЕВРОПА – ТОВА СМЕ НИЕ`

Публикация 30 Jun, 2018 / akcent.bg

Той се проведе по повод Деня на Дунав и европредседателството

  Вчера, в 19:00 ч. се състоя пърформанса „Европа – това сме ние“, организиран по повод Деня на Дунав и Българското председателство на Съвета на ЕС. На събитието присъства зам.-кметът по европейско развитие в Община Русе д-р Страхил Карапчански. По-рано през деня бяха изложени информационни корнери на няколко ключови градски локации, представящи приоритетите и постиженията на Българското Председателство.

  По време на пърформанса, 200 музиканти от различни жанрове, професионалисти и аматьори, представиха заедно три емблематични произведения – Дунавското хоро на Дики Илиев, валса „На хубавия син Дунав“ от Щраус и „Одата на радостта“ от Бетовен, като по този начин пренесоха публиката от Русе през Дунавския регион до Австрия, която утре поема ротационното Председателство на Съвета на ЕС. В изпълненията се включиха още оркестърът и хорът на Държавна опера – Русе, Общинският духов оркестър, китарният оркестър при НУИ „Проф. Веселин Стоянов“, Фолклорният ансамбъл „Найден Киров“, Тамбурашкият оркестър, хор „Дунавски вълни“, Школата по народно пеене  при Общинския детски център за култура и изкуство и рок музиканти. Музикалният пърформанс „Европа – това сме ние“ бе своеобразно представяне на българската култура като част от дунавското и европейското пространство чрез обединяване на различни форми на музиката.

   Общински младежки дом и Младежки парламент направиха представяне по темата „Консенсус и дебати за бъдещето на ЕС“, а Областният информационен център  презентира темата „Кохезия и Европейски структурни и инвестиционни фондове“. Корнерът на Русенски университет „Ангел Кънчев“ бе под мотото „Конкурентоспособност и иновации“. Асоциацията на дунавските общини „Дунав“, заедно със Съвместния секретариат по Приоритетна ос 3 на Дунавската стратегия, представиха информация за Дунавския регион и трансграничното сътрудничество. Бяха показани успешни практики и проекти, бяха организирани игри и демонстрации, както и дискусии.

  Събитието бе част от програмата за Международния ден на река Дунав и приключването на първото Българско председателство на ЕС. То се реализира по проект „Познаваме Европа – повишаване информираността на гражданите на Община Русе относно приоритетите на Българското Председателство на Съвета на ЕС“ на Община Русе, който се реализира по грантова схема "Подкрепа на инициативи на общините, свързани с регионалното измерение на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018“ на НСОРБ.

   Партньори по проекта са Фондация „Русе – град на свободния дух“, Асоциацията на Дунавските общини „Дунав“, Областният информационен център, Русенски университет „Ангел Кънчев“, Общински младежки дом, НУИ „Проф. Веселин Стоянов“, Държавна опера – Русе и др.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама