Понеделник, 2 Октомври 2023

Министър Нанков оптимист за три моста над Дунава

Министър Нанков оптимист за три моста над Дунава
Публикация   16:20     29 Юни, 2018 /     akcent.bg   /     1107

Потенциалният инвеститор ще каже откъде да се започне, според регионалния министър Русе Гюргево е най-оптимистичен вариант при публично- частно партньорство

Потенциалният инвеститор ще избере от кой от трите моста да започне изграждането им. Това обясни днес на пресконференция регионалният министър Николай Ненков  относно съдбата на втори мост при Русе- Гюргево. Ще бъдат обявени за изграждане мостове и при Никопол и при Силистра, като при публично-частно партньорство икономическата логика била в полза на мост при Русе.

 Нанков също така обясни, че не трябва да се очаква мостът, ако е при Русе, да бъде готов скоро. Всичките процедури докато се извървят от началото до финала отнемет стандарстно 6-7 години.

  Областният управител на област Русе Галин Григоров и неговият заместник  Валентин Колев се срещнаха с вицепремиера и министър на регионалното развитие и публичната администрация на Румъния  Паул Станеску.

   Акцент по време на срещата беше поставен от  Григоров върху ползите от изграждането на нов мост над река Дунав при Русе за цялостното развитие на двете страни, поради все по-нарастващото значение на трансевропейските транспортни коридори VII и IX, увеличения търговски обмен между двете държави и ежедневните километрични задръстванията в района Русе – Гюргево.

  Не на последно място вицепремиерът гПаул Станеску посочи като добър пример активното сътрудничество между окръг Гюргево и област Русе. Той подчерта, че многократно е изразявано становище от страна на двамата министър председатели, че третият мост над реката е необходимо да бъде при Русе и Гюргево, като в същото време може да се почерпи опит от Унгария и да се изградят още множество мостови съоръжения над Дунав, които да осигурят максимално добра свързаност между България и Румъния, защото р. Дунав ни обединява и в същото време е вътрешна граница за Европа и всеки европейски гражданин трябва да ползва възможностите, които тя предоставя.

   В тази връзка предстоят и няколко скорошни срещи между премиерите на България и Румъния.

  Срещата се провежда и в контекста на края на родното и предстоящото румънско председателство на Съвета на ЕС от началото на идната 2019 г.

   Не беше подмината и темата за  необходимостта от целогодишно използване на пълния корабоплавателен капацитет на р. Дунав, като основна транспортна артерия за страните от Източна и Централна Европа.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha