Днес е : Неделя, 5 Февруари 2023

Спират пренасянето на месо от Румъния за лична употреба на Дунав мост

Публикация 26 Jun, 2018 / akcent.bg

 В България вече няма да може да се внася храна за лична консумация, която съдържа свинско месо, гласи заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните заради заболяването африканска чума по свинете.
92 огнища на африканска чума по свинете вече има и в румънския град Тулча, което е само на 160 километра от българската граница.
   Заболяването е изключително агресивно, носи тежки икономически загуби и хората допринасят за разнасянето на заразата чрез пренасяне на храни за лична консумация.
Затова вече никой не може да внесе в България дори и сандвич със свинско месо. Проверки ще се правят на всички граници, не само на тази с Румъния, и храните ще бъдат конфискувани. Ще се конфискува и всяка месна храна, която е без етикет, независимо дали е със свинско или друго месо.
Освен това започва интензивен отстрел на диви свине, за да се намали популацията им, тъй като те също са преносители на заразата. Заболяването не е опасно за хората, уточниха от Агенцията по храните.

   Осъществяват се вече мерки на граничния пункт Дунав мост в Русе за спиране пренасянето на свинско месо за лична употреба на българска територия от Румъния. Заловеното месо в багажите ще се унищожава. Това съобщи областният управител на Русе Галин Григоров след работна среща при него за пресичане възможността за навлизането на заразата за африканската чума по свинете, регистрирана в Румъния.

  Още вчера Григоров изпрати официално писмо до префектурата в Гюргево за уведомяването й за забраната за внос на месо у нас за лична употреба. Целта е да бъдат информирани румънските медии и чрез тях гражданите да не вземат месо при пътуване към България. Подобна информация ще има и от русенската гранична полиция към румънските им колеги. Подготвят се информационни табели за тази забрана, които ще бъдат монтирани от двете страни на Дунав мост. Предстои поставяне на фризери на граничния пункт, в които гражданите да изхвърлят носено от тях месо. Има договор за редовно унищожаване на тези количества от екарисажите.

  В изпълнение на тези мерки срещу пренасяне на месо за лична употреба у нас на Дунав мост са ангажирани служителите на гранична полиция, митницата, Агенцията по храните, НАП и полицията. Осъществяването им няма да е лесно, тъй като само за ден от Румъния в България през Дунав мост влизат над четири хиляди автомобили, е мнението на областния управител. Вероятно ще спре снабдяването с месо на русенски семейства от пазара в Гюргево, коментират граждани.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама