Днес е : Събота, 6 Юни 2020

Ердоган води на изборите за президент, но може да изгуби мнозинство в парламента

Публикация 24 Jun, 2018 / akcent.bg

   Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е на път да спечели извънредните президентски избори в страната с малко под 54% от гласовете, сочат първите резултати от малко под половината обработени бюлетини. През 2014 г. Ердоган стана първият избран с пряко гласуване президент на страната с 51.7% от вота.

   След него е кандидатът на опозиционната Републиканска народна партия (РНП), Мухарем Индже, с 30.03%. Независимо от числата, които не бяха в полза на Индже, той написа в "Туитър" минути след отпадането на забраната за публикуване: "Първите резултати дойдоха. Усмихвам се."

  Трета е бившият вътрешен министър Мерал Акшенер със 7.4% от вота, следвана от кюрдския кандидат Селяхатин Демирташ (7.41%).

  Първите резултати (при под 20% преброени бюлетини) даваха почти 60% на Ердоган при около 25 на сто за Индже. Турските медии уточняват, че тези резултати ще се променят, докато тече броенето в близките няколко часа. По-бавно върви преброяването по западното крайбрежие на Турция, където традиционно е по-силна опозицията, и в кюрдските райони на югоизток.

   Два часа след изборите РНП обяви, че резултатите, които излизат в момента, са фалшифицирани. Акшенер обаче каза, че волята на избирателите трябва да се уважава.

   Който и да спечели президентските избори, той ще управлява различна Турция, с нова политическа система с по-големи правомощия на държавния глава заради конституционни поправки, обявени на референдум.

   Президентът ще назначава вицепрезиденти, правителство (което няма да има премиер) и висши магистрати, ще може да издава укази и да обявява извънредно положение, както и да разпуска парламента но каквото основание си пожелае, но с това автоматично ще свиква извънредни избори (които винаги ще са за президент и парламент едновременно).

   Телевизия ТRT говори за избирателна активност от 87% на парламентарните и 86.62 на президентските избори.

   Редица държавни и правителствени ръководители вече поздравиха Ердоган за резултатите му още преди те да са обявени като окончателни. Сред тях в Европа са албанският премиер Еди Рама и председателстващият босненското президентство Бакир Изетбегович, същото направиха и президентът на Азербайджан Илхам Алиев и на Палестинската автономия Махмуд Абас.

   Минути по-късно унгарският премиер Виктор Орбан бе първият лидер от Европейския съюз, поздравил Ердоган.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама