Днес е : Събота, 6 Юни 2020

Турция ще строи трета АЕЦ

Публикация 19 Jun, 2018 / akcent.bg

А през 2022 г. ще пусне на пазара първите турски автомобили, заяви президентът Реджеп Ердоган

   Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган заяви в понеделник, че страната ще построи трета ядрена електроцентрала, предава Anadolu Agency

   В хода на своя „Директна линия“, на която отговаряше на въпроси на турските младежи, зададени в социалните мрежи, държавният глава заяви, че Турция ще построи своя собствена АЕЦ след ядрената електроцентрала „Аккую“, която се строи от Русия.

   „Аккую“ ще отговори на 10% от енергийните ни нужди“, посочи Ердоган, като добави, че за  още 10% ще отговори втората АЕЦ, която ще бъде разположена в Синоп. 

   „Ще имаме възможност за още повече от това с трета централа“, съобщи турският президент.

   „Анадолската агенция“ припомня, че Ердоган и руският му колега Владимир Путин откриха строителството на АЕЦ „Аккую“ на церемония в Анкара в началото на април. Централата се намира в южната турска провинция Мерсин и ще бъде с четири ядрени реактора с обща мощност 1200 мегавата и ще бъде построена от руската държавна компания „Росатом“.

   Отделно, както обяви Ердоган, първият турски автомобил би трябвало да добави 50 милиарда евро към брутния вътрешен продукт на страната.

   „Ще видим тези домашни и национални превозни средства в нашата страна през 2022 година, а също така ще ги изнасяме и на световния пазар“, добави той. 

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама