Днес е : Неделя, 12 Юли 2020

Газът поскъпва с 10% от юли, токът с около 5%

Публикация 19 Jun, 2018 / akcent.bg

Регулаторът оряза искането на „Булгаргаз“ за скок в цената от 18%, но въпреки това повишението на цените на електроенергията и парното е неизбежно

   Цената на природния газ ще бъде повишена с около 10% от 1 юли, показва доклад на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), който трябва да бъде окончателно приет до края на месеца. Заедно с него ще поскъпне и електроенергията. Прогнозите на експерти са, че увеличението може да бъде средно в рамките на около 5 на сто.

   Експертите от работната група на КЕВР все пак са орязали искането на държавната "Булгаргаз", която преди месец подаде заявка за увеличение от 18%. Компанията мотивира исканото поскъпване с очакваните по-високи цени на алтернативните горива на световните пазари - съответно с 11% на мазута и с около 11.5 на сто на газьола. Това от своя страна би довело до повишаване на доставните цени на "Газпром Експорт" с около 11.5 на сто. Както и при случаи обаче експертите на КЕВР смятат, че "Булгаргаз" има надвзет приход от минали периода и затова поскъпването няма как да бъде толкова голямо.

   Това не е първият случай, при който КЕВР орязва искането на обществения доставчик. В края на март например от "Булгаргаз" заплашиха със съд регулатора, тъй като поискаха увеличение от 4.85%, но впоследствие получиха почти двойно по-малко - 2.6 на сто от 1 април.

   "Ще се постараем да вземем справедливо решение, но не можем да променим цени, по които природният газ достига до територията на страната и са от външен доставчик", призна председателят на КЕВР Иван Иванов. Той добави, че действително цените на суровия петрол и на природния газ на международните пазари поддържат твърде високи нива.

   Въпреки че цената на газа и сега ще бъде увеличена с по-малко от поисканото, нагоре ще тръгнат и цените на тока, парното и топлата вода. Причината е, че по закон цените на топлофикациите трябва да се преизчислят, ако в цената на природния газ има промяна с повече от 5%. Какви точно ще бъдат новите цени все още не е ясно..

    Досега от КЕВР предвиждаха минимално поскъпване на тока за бита средно с 1.89% от 1 юли. За ЧЕЗ например предвиденото повишение е с 1.70% на фона на поисканите от тях около 16%. За ЕВН е предвидено средно увеличение с 1.61%, а най-голямо поскъпване - от около 2.6% ще има за битовите клиенти на "Енерго-Про". В края на април двете ЕРП-та поискаха повишение от по около 6%. Тези сметки обаче са правени преди планираното повишение на газа и затова ще се наложи ново преизчисляване - в посока нагоре. Засега от КЕВР се въздържат от прогнози за новите цени, но според експерти токът вероятно ще поскъпне средно с около 5%.

   През почивните дни коментар дойде и от ЧЕЗ, откъдето за пореден път изтъкнаха, че сделката с "Инерком" няма общо с искането им за нови цени. Това не е свързано и с бъдещи задължения на купувача, застрахова се регионалният мениджър на дружеството за България Карел Крал и добави: "Това е пълен абсурд, който иска може да прегледа нашите ценови предложения от минали години и да види, че те се напълно последователни".

   Дружествата от групата ЧЕЗ продължават работата си до момента, в който акциите ще бъдат прехвърлени към новия собственик, коментира Крал хода на сделката по продажбата на чешката компания. Той отказа да се ангажира с конкретен срок за приключването й. "На коя дата ще бъде, не мога да ви кажа, защото не знам. Работим в посока да има плавно предаване", добави Крал и увери, че от гледна точка на доставката клиентите няма да усетят кога акциите са били прехвърлени към новия собственик.

     СМЕТКИ

  Мрежовите услуги в България трябва да поскъпват постепенно, смята Карел Крал. "Един километър кабел и един трафопост в България струват почти толкова, колкото в Дания, в Чехия, в Германия. Няма по-ниски цени на материали, има по-ниска цена на труда, но оперативните разходи са малко перо в цените за достъп и разпределение. Ако искаме да отговорим на новите предизвикателства на енергетиката, тази цена трябва да се вдигне", обобщи той.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама