Сряда, 17 Април 2024

КНСБ: Закон за личната помощ няма да реши проблемите на хората с увреждания

 КНСБ: Закон за личната помощ няма да реши проблемите на хората с увреждания
Публикация   16:43     18 Юни, 2018 /     akcent.bg   /     1628

Имаме против вносът на сезонни работници да става безконтролно, съобщи още президентът на Конфедерацията

   Законът за личната помощ няма да реши проблемите на хората на увреждания, най-малкото на всички 500 000 души, които имат такива проблеми. Той трябва да бъде част от изцяло новия закон за социалните услуги. Това обяви в Русе президентът на КНСБ Пламен Димитров ден преди заседанието на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. На утрешната среща, с участието на всички организации, които засяга реформата в тази сфера, трябва да се намери решение как да се помогне на всички хора с увреждания в страната.

   За да може да има индивидуална грижа за най-тежките случаи при пълнолетните, трябват допълнително между 150 и 200 млн. лева, обяви Пламен Димитров.
   "Когато говорим за бабата в селото, да е ясно как тези пари ще стигнат до нея и как ще й помогнат. Когато говорим за по-младия човек на 18 и половина години, да е ясно как на него ще му помогнат, за да се социализира", заяви Димитров. "Този закон за личната помощ връща цялата реформа обратно. Нали промяната в тази сфера беше да ги извадим от заведенията и да ги направим по-социално включени, а тези, които могат да работят, да работят? Това искат хората с увреждания - искат да са част от обществото, не искат да бъдат изключени, заяви Димитров.

   По думите му това трябва да се коментира утре експертно и да бъде намерено оптималното решение на проблемите на хората с най-тежки увреждания. Според него не трябва да се забравят и останалите 424 000 души с увреждания в страната, освен тези с най-тежки увреждания. Те също имат редица проблеми.

   Близо 17 000 души, само от нашия асоцииран член – Съюза на инвалидите в България живеят в отдалечени населени места. Те нямат личен асистент, тъй като там няма такива хора. Единственото, на което разчитат е социалният патронаж, обяви Пламен Димитров.

   Нашите синдикални искания към държавния бюджет за следващата година ще бъдат средно за 15-20 на сто ръст на заплатите, обяви още Пламен Димитров. Конкретната синдикална оферта трябва да бъде одобрена от Координационния съвет на КНСБ през юли. Целта е да има ръст най-малко 100 – 150 лв. месечно върху всички заплати в България, заяви лидерът на КНСБ.

    Имаме против вносът на сезонни работници да става безконтролно, съобщи още президентът на Конфедерацията. Очакванията са броят на сезонните работници това лято в България да достигне 10 000. Те обаче едва ли ще решат проблема с липсата на кадри в туристическия бранш, категоричен бе Пламен Димитров. Едва 20 % от дошлите да работят у нас през миналата година украински и молдовски студенти се завръщат пак, за да се трудят, което показва, че нещо не им е харесало като условия на труд, заяви лидерът на КНСБ.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha