Днес е : Вторник, 19 Октомври 2021
ИЗБОРИ "2 В 1" 2021

И русенци в български плантации за марихуана в САЩ – комуни за работници

Публикация 11 Jun, 2018 / akcent.bg

Предпочитат сърби и македонци, били по-находчиви от българите.

  Млади сърби отиват в Съединените щати, за да изживеят "американската мечта", после започват добре платена работа в легални плантации за марихуана, но много скоро пристъпват крачка напред - в желанието за бърза печалба започват криминална кариера с разпространението на наркотици.

   По хълмовете край Сан Франциско има плантации, държани от българи, които са ги разделили между свои роднини и отглеждат в тях марихуана. В тези плантации работят и сърби, черногорци и македонци, които често печелят по 5-6 хиляди долара. Отлично запознати твърдят, че там се трудат и русенци. Заплатата им обаче не надхвърля 3000 лева. Живеят в землянки, за да не бъдат забелязвани от властите.

   Собствениците на плантациите предпочитат да не наемат българи, защото не ги смятат за достатъчно сигурни, а сърбите, черногорците и македонците ги намират за твърде находчиви, затова и търсят основно такива работници.

   Освен легалната работа обаче често се случва българите да предложат на работниците си и незаконни дейности за четири пъти по-високо заплащане, казва източник на "BG VOICE", който живее в САЩ от 15 години и е запознат със ситуацията в престъпния свят.

   Първата крачка към пропастта на престъпността, от която няма излизане, е транспортът на голямо количество марихуана в други американски щати, където тя не е легализирана. Същият източник твърди, че хората, транспортиращи марихуаната, понякога пренасят и кокаин. Тези плантации действат като затворени комуни, откъдето на работниците е забранено да излизат.

  Жени от Русия и Беларус кълцат марихуана в кухнята, а мъже от Сърбия и Македония работят на полето. Само на един човек е разрешено да ходи до Сан Франциско, за да купува храна за всички работници, казва източникът на вестника.

  Той добавя, че младежите, работещи в плантациите, често са немарливи към здравето си и прекарват месеци в полето без маски на лицата си и без да знаят, че растенията се пръскат с пестициди и хербициди.

Коментари

Реклама

Реклама