Днес е : Събота, 6 Юни 2020

65% от днешните първокласници ще работят несъществуващи все още професии

Публикация 04 Jun, 2018 / akcent.bg

  "Обликът на работния пазар ще се промени драстично. През 2020 г. над 30 на сто от основните умения за успех, които работодателите ще търсят, ще са свързани със социалните умения, например, работа в екип, критично мислене, адаптивност, креативност и ефективна комуникация", заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел при откриването на конференцията на високо равнище, посветена на новите тенденции в икономиката на уменията, съобщи пресцентърът на ГЕРБ.

   На събитието, чийто домакин бе Ева Майдел, американската компания ЛинкдИн (LinkedIn) представи първата дигитална карта на света, представяща в реално време динамиката на работните пазари и връзката между работници, компании, институции.

   "В светлината на четвъртата индустриална революция Линкдин би желал да свързва по нови начини хората с икономическите възможности. Днес в Европейския парламент представихме проекта ЛинкдИн икономическа графика (LinkedIn Economic Graph), който е дигитално представяне на световната работна сила, както и други проекти, които сме реализирали с европейски градове и региони във Франция, Белгия, Италия и Великобритания, с надежда да работим заедно и с други държави и партньори. В сътрудничество с властите на тези страни подпомогнахме политиците да адресират тези предизвикателства на бъдещето на работата. Успяхме да набележим тенденции като миграция на таланти, нива на наемане, да предоставим статистика в реално време, която може да допълни съществуващите проучвания за пазарите на труда. Заедно с властите бихме желали да допринесем за създаването на икономически възможности за растеж", коментира Джон Хирлихи, вицепрезидент на Линкдин и управляващ директор за Европа, Близък изток и Африка.

   "Според проучвания 65 на сто първокласниците ще работят на напълно нов тип длъжности, които не съществуват към момента. Визионерското ръководство на училищата, както и по-голяма гъвкавост на образователната програма ще са от решаващо значение за успеха и конкурентоспособността на работната сила", добави българският евродепутат Ева Майдел. Освен образователните институции според Майдел лидерството на компаниите и политическата подкрепа на местно, национално и европейско ниво ще даде допълнителен стимул на училищата и университетите да внедрят иновативни практики, отговарящи на нуждите на новият тип дигитална икономика.

   Специални гости на събитието бяха еврокомисарят по вътрешен пазар, индустрия и предприемачество Елжбета Биенковска, заместник-министърът на труда и социалната политика на България Зорница Русинова, заместник-премиера на Белгия Александър Де Кру, както и директорът на Европейския център за политически стратегии Ан Метлер.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама