Четвъртък, 30 Май 2024

Ротарианци бележат изключителна активност през отминаващата година с редица инициативи и проекти

Ротарианци бележат изключителна активност през отминаващата година с редица инициативи и проекти
Публикация   15:52     03 Юни, 2018 /     интервю на Румен НИКОЛАЕВ   /     2097

За първа година в последно време се увеличава броят и на новите членове в клубовете с страната, отчита първият русенски дистрикт гуверньор на Ротари България 2017- 2018 доц. Емил Коцев

  Завърши 11-та конференция на Ротари България. Домакин на 2 и 3 юни бе гр. Русе, откъдето всъщност е и дистрикт гуверньора 2017-2018 г. доц. Емил Коцев.

  Град Русе има два ротариански клуба Ротари Русе и Ротари Русе Дунав, клуб Интеракт – в него членуват млади хора до 18 години, както и Ротаракт клуб, в който членуват младежи от 18 до 30 години.

  Всъщност ротарианството в Русе бележи началото си от декември 1936 година, когато е чартиран първия клуб. Възобновява през 1993 година, когато се създава Ротари- Русе. Ротари Русе Дунав е създаден през 2004 година.

   Доц. Емил Коцев е първият русенец, който е избран за дистрикт гуверньор на Ротари България.

   До. Коцев, интересно е, макар и дни преди да сдадете поста, как се стигна до този избор.

- Ние сме наясно 3-4 години кой ще бъде избран на този отговорен и важен пост. Минава се през номинационни комитети, които правят интервюта с кандидатите.

   Номинациите идват от клубовете. Мен ме номинираха Ротари Русе, в който членувам, а подкрепа получих и от други ротарианци, които ме познават. Така от 4 кандидатури, които бяха доведени до две, бях избран с 40 гласа „За” от 60 гласували.

    Кое Ви накара да се включите в този избор?

        Как точно се случи това- и аз не мога да отговоря. Подхлъзваха ме леко… Емоциите са много и са положителни. Но и ангажиментите са сериозни. Почти всяка седмица поне 4 дни аз съм при някой от 188-те клуба на посещение. Това се прави задължително.

Сега правите равносметка, отплати ли се този труд и тези ангажименти?

  Определено. Но сега тази конференция ми показа, че си е заслужавало, за първи път виждам подобно нещо..

   И какво е то?

      -   Първо- с  тези знамена емоцията бе невероятна. Очаквах, че не повече от 20-30 клуба ще се сетят да си вземат знамената, а това бяха повече от 60 клубни знамена, които се развяха точно на 2 юни. Освен това и фанфарната музика от Свищов /за съжаление Русе няма/.

   Впечатляващо беше и направеното от клубовете за една година, което те отчетоха на конференцията. Общностите имат направени по 3-4 проекта… Ротари България е най-големият социален предприемач в България.

Как да разбираме това, дайте малко повече конкретика.

   -   По някакъв начин сме засегнали и подобрили живота на над 50 000 души. Вложили сме от порядъка на 1,5 млн. лева. Това са привлечени средства, но сумата не е толкова важна. Ротарианците развиват дейност със средства от спонсори и от Фондация „Ротари”. Както е известно, ние сме хуманитарна организация- стараем се с парите да подобрим начина на живот на определена група хора, например. Имаме вложени повече от 5000 доброволчески часа. Ние лично сме ходили сред учениците да даваме пример с нашите професии, засаждаме дръвчета, почистване на терени и др.

  С доброволческата си дейност целим да създадем положително отношение към взаимоотношенията между хората, към труда като цяло.

Какво се прави в Русе наскоро бе представено пред медиите.

   Това са последните Ви дни като дистрикт гуверньор. Вече са определени следващите за 3 години- от Бургас, Велико Търново и след това от София. Какво ще остане трайно у Вас от тази изминала вече година?

   -   Ангажиментът на дистрикт гуверньора е да създаде условия клубовете да работят в нормална среда. Досега имаше по 1,2, максимум три клуба на година, които печелят Почетна грамота на Ротари- изпълнили са необходимите цели, за да я получат /проекти, инициативи, медийни прояви/. Досега в годините това са около 15-16 клуба. А само за една година техният брой е 35- 35 клуба сме вдъхновили.

   Досега, през последните няколко години имаше намаление на нашите членове. Сега е първата година, в която тази тенденция се обръща. В момента сме близо 2100 души, а преди година бяхме малко по-малко от 2000.

    Какви хора стават ротарианци?

Много различни.Нашата ценност е многообразието. При нас членуват жени и мъже, млади и опитни, да не казвам възрастни. Имаме адвокати, но много повече лекари, архитекти, юристи, предприемачи от малкия и средния бизнес. Ако все пак става въпрос за средна класа, то при нас членуват именно такива хора.

   С какви чувства напускате поста на дистрикт гуверньор на цялата структура, какво е усещането в този момент?

   -   Както казах, в началото изпитвах смесени чувства. Месец май беше особено тежък за мен, семейството и за фамилията ни. Нямах и сериозен поглед какво е състоянието на клубовете, колко ще бъда ангажиран.

  След презентациите на повече от 20 клуба, които направиха тук, на конференцията, в момента изпитвам едно особено силно чувство на удовлетворение.Чувство на добре свършена работа…. Истината е, че когато срещаш с хора с усмивка на лицето, независимо че всеки един от тях си има и носи своите проблеми, е много зареждащо и приятно.Може би и мотото на конференцията „Правим разликата” доказва, че просто сме хора, които и да допускаме грешки, можем и прощаваме.

  Към всичко казано дотук какво още можем да прибавим?

    -   Влязохме в контакт с няколко чужди дистрикта, където ние помогнахме. Сега ние очакваме за наши проекти те да помогнат. Променихме съзнанието на много деца. Към нашата организация имаме 1000 млади хора. Просто странични участници в някои от проектите ни забелязват израстване на нашите членове и като отношение към живота, и към хората като цяло. Моят основен приоритет бе по-малко младежи като завършат да се оправят към „Терминатор 2” , както обичам да наричам „Термирал 2”.  Просто показваме, че си заслужава да остане човек в България в Родината си.

  Искам да се възползвам от случая и да благодаря на колегите си в университета, че проявиха разбиране към тези мои ангажименти. И най-вече на семейството, което „най-добре” усещаше работата ми през тази година, но с отсъствията ми от дома.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha