Понеделник, 25 Септември 2023

България e на опашката в класация за конкурентоспособност

България e на опашката в класация за конкурентоспособност
Публикация   06:32     25 Май, 2018 /     akcent.bg   /     906

Страната ни се представя най-зле в правосъдието и образованието

   Макар и теглена от Европейския съюз и с мощната подкрепа на еврофондовете, България продължава да изостава в класацията по конкурентоспособност. Тя едва помръдва с една позиция нагоре и заема 48-о място от общо 63 страни според Годишника на световната конкурентоспособност - 2018 на Института за развитие на управлението. През миналата година страната заемаше 49-о място в класацията.

   Със сегашната си позиция България остава сред най-неконкурентоспособните икономики в света, а факторите за напредък остават трайно ниски, което прави вероятността за пробив в близките години много малка. Спрямо 2007 г., когато страната е била на 41-во място, се бележи значително влошаване. Това става ясно от анализа на българския партньор в проекта - Центъра за изследване на демокрацията.

  Класацията се оглавява от САЩ, която е на първо място и по инфраструктура и икономическа ефективност. Холандия, Дания и Швеция, които също са с много добри резултати, са единствените страни - членки на ЕС, в класацията, които попадат в челната десетка. България е с едно място преди Румъния, като северната ни съседка също се е качила само с една позиция нагоре. Гърция остава на опашката - на миналогодишната си позиция (57-о място).

   Страните са оценявани по 20 показателя за конкурентоспособност, разделени в 4 групи - "Икономическа ефективност", "Правителствени политики", "Бизнес среда" и "Инфраструктура". Най-големите слабости на България са в сферата на образованието. По показателите за университетско образование и цялата образователна система страната ни заема срамната последна 63-та позиция, а по отношение на здравния сектор България е поставена на 60-о място.

   Други много сериозни проблеми за България, посочени в доклада, са в сферата на "Правителствените политики". По отношение на правосъдието, законите, както и застаряването на населението страната ни се класира на дъното. Неспазването на регулациите, липсата на добри счетоводни практики също са посочени като значителни пречки от бизнеса.

   Като сериозен проблем в анализа е отбелязано и продължаващото изтичане на мозъци. "За четвърта поредна година данните за общата и младежката безработица бележат понижение, като важна причина остава напускането на страната от много млади хора. Това, в комбинация с ниското равнище на заплащане в сравнение с Европа, в повечето сектори продължава да създава предпоставки за изтичане на квалифицирани кадри зад граница и увеличение на дела на скритата икономика в България" се казва в анализа.

   В същото време България е сред първенците по инвестиции в телекомуникациите, комуникационни технологии и дигиталните умения. Високо са оценени и ниският размер на данък печалба, общият размер на корпоративните и личните данъци, размерът на правителствения дълг, възможността за бързо и безпроблемно регистриране на нови фирми, регулациите на пазара на труда.

   Като предизвикателства пред България в доклада са посочени подобряването на ефективността на съдебната власт и публичната администрация, повече финансиране от ЕС в професионално образование, пренасочване на повече квалифицирана работна ръка от публичния към частния сектор, по-голяма прозрачност и европейска интеграция в българската енергийна система.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha