Сряда, 27 Септември 2023

`Галъп`: Почти половината българи имат проблем с пълния и с краткия член

`Галъп`: Почти половината българи имат проблем с пълния и с краткия член
Публикация   18:21     21 Май, 2018 /     akcent.bg   /     905

   Явно почти половината пълнолетни българи имат проблеми с правилото за пълния и краткия член, коментират от "Галъп" на базата на данни от редовното си месечно изследване, направено от 11 до 18 май сред 816 души, в навечерието на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

   Социолозите са задали въпроса как е правилно да се напише: "Магазина се премести" или "Магазинът се премести", като е даден и възможен отговор "И двете са верни". 53 на сто знаят, че се пише "Магазинът се премести", но останалите или мислят, че е "магазина" (16 на сто), или се надяват и двете да са верни (15 на сто), или пък признават, че не знаят (16 на сто). Оказва се, че младите хора отговарят като че ли по-вярно - 61 на сто сред хората на възраст от 18 до 25 години са дали верния отговор, докато сред хората на възраст над 66 години този дял е 38 на сто.

    В голяма степен правилно отговаря и групата на хората на възраст от 56 до 65 години. Хората с по-високо образование отговарят и по-правилно.

    По отношение на другата традиция по това време на годината - абитуриентските балове - повечето пълнолетни българи не харесват начина, по който те се провеждат напоследък. 56 на сто се изказват негативно, а 27 процента - позитивно; останалите се колебаят. Младите обаче по-скоро го харесват.

  И млади, и стари по-скоро са на мнението, че не е нужно да си чел много книги, за да живееш добре - 53 на сто се съгласяват с това мнение, а 35 процента не се съгласяват. Останалите се колебаят, отбелязва БТА.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha