Днес е : Петък, 5 Юни 2020

Много стил и настроение в Нощта на библиотеката

Публикация 21 May, 2018 / akcent.bg

Над 3500 души се насладиха на изложби, арт ателиета, демонстрации, 3D технологии, концерти, танци, рокерско шоу и караоке в културната институция

Снимки: 1, 2, 3, 4, 5

   Над 3500 души се забавляваха на Нощта в библиотеката. За седми пореден път Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе се присъедини към европейската инициатива Нощ на музеите, която се проведе на 19 май. Изложби, арт ателиета, демонстрации, концерти, танци, рокерско шоу и караоке бяха само част от изявите, на които се насладиха гостите на културната институция.

   Изявите, адресирани до публики от всички възрастови групи, започнаха с най-малките. За децата програмата бе наситена с множество разнообразни събития. В Детски отдел беше представен дигиталният албум за генеалогия и родова памет „Клуб от корена до най-високото листо“, осъществен по проект „Търсачи на знание“ към Фондация „Русе – град на свободния дух“. В „Космическо пътешествие“ малчуганите имаха възможност да наблюдават планетите с VR-очила, да програмират и рисуват с Роботи Finch и да присъстват на демонстрация на 3D-принтер. Огромен интерес предизвика събитието „Сетивен свят“, в което децата сътворяваха неонови картини под звуците на специална музика, UV светлина и под вещото ръководство на художничката Вяра Гунева.

   Демонстрация на дронове и 3D технологии от ново поколение, до които се докоснаха и деца, и възрастни, показа екип от катедра „Телекомуникации“, факултет „Електротехника, електроника и автоматика“ към Русенски университет „Ангел Кънчев“.

   Гости, приятели и почитатели на краткия литературен жанр уважиха русенския автор Атанас Петров, който в нощта на музеите представи сборника си с разкази „Катерина“. Водещ на срещата беше главният редактор на в. „Утро“ Младен Любенов, а литературният критик д-р Велислава Донева и театроведът Крум Гергицов споделиха свои анализационни наблюдения за книгата.

   Както за децата, така и за техните родители, интерес представляваха поредица от събития в градинката пред библиотеката. Старт на програмата дадоха солисти от Школата за народно пеене с ръководител Светлана Недкова, в партньорство с танцьори от Танцов ансамбъл „Русчуклийче“ с художествен ръководител Нели Гарвалова – и двата състава към Общинския детски център за култура и изкуство - Русе. „Хармония с меч“ представиха айкидистите от Споретен клуб „Айкикен“ – Русе. Малки и големи нинджи демонстрираха изящество и сила.

   През цялата нощ за посетителите имаше разнообразна музикална и танцова програма и вътре в библиотеката. Зала „Заемна“ бе препълнена от гостите, дошли да чуят звънките гласчета на малчуганите от Детска вокална група „Слънце“ към Общински детски център за култура и изкуство - Русе с ръководител Наталия Константинова. След това програмата продължи с концерт на Тамбурашкия оркестър с ръководител Наталия Константинова и с танцова програма на Клуб по спортни танци „Настроение” с ръководители Елена и Иван Деспотови.

   Визуалните и приложните изкуства се срещнаха с демонстрация на художника Николай Маринов - графика и на Ирена Линкова - рисуване върху коприна. А „Експлозия от цветове“ създаде русенецът Валентин Денков, който представи своето хоби рисуване със спрей (Spray painting).

   Пространствата на библиотеката красиха три фотоизложби: „Мироглед“ - пейзажи на Мирослав Петров; „Класическият портрет - традиция и съвременност“ на управителя на „Силвена фото“ Красимир Искъров, със специалното участие на експонати от личната колекция на инж. Румен Кузов; и „Фотография в полет“ на Явор Мичев – българинът, който покори National Geographic.

   През цялата нощ за гостите на културната институция бяха позиционирани изложби, представящи фонда. „Изкуството на рекламата в старите русенски издания“ показва пътя на рекламата в книги и периодични издания до средата на XX в. „В любовта няма нови подходи - обяви за запознанства, годежи и брак“ - експозицията на периодични издания от края на XIX и началото на XX в. разкрива как младите са използвали всички възможни начини за създаване на социални контакти – нещо, което продължава и до днес. „Изкуствата през погледа на миналото“ представя списание „France Illustration“ и графични издания от XIX и началото на XX в. и ретро фотоапарати, обективи и стативи, предоставени от Красимир Искъров.

   В късните часове мотористите от Lowlanders MC Rousse и Белите вълци огласиха градинката пред библиотеката с мощен рев на мотори, рокерска музика и светлинно шоу. Всички посетители и минувачи имаха възможността да си направят снимки с красивите превозни средства, както и със самите мотористи. Разглеждаха с интерес и изложбата „Мотосвят“ - издания от фонда на библиотеката, която показва историята на мотоциклета от 50-те години на миналия век до днес.

   Финалът на европейската нощ на музеите бе поставен от екипа на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ с караоке програма. Музикалните желания бяха предимно български песни, които в един глас пяха всички присъстващи.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама