Днес е : Събота, 22 Февруари 2020

Президентът Радев одобри АЕЦ 'Белене' и заговори за 'Български поток' за газ

Публикация 21 May, 2018 / akcent.bg

България е атомна страна и трябва да остане атомна...

   България е атомна страна и трябва да остане атомна, нуждае се от преки доставки на руски газ по "Български поток" през Черно море, но е невъзможно да бъдат закупени още изтребители "МиГ" за българската армия.

   Това са част от позициите на президента Румен Радев, изразени в интервю за московския вестник "Комерсант". То е публикувано в понеделник, когато започва двудневното му посещение в Русия, където днес в Москва ще се срещне с премиера Димтрий Медведев, а утре в Сочи - с президента Владимир Путин.

   В разговора, който е под формата на писмени отговори, българският държавен глава казва още, че "никакви санкции не са вечни, защото нанасят щети на всички страни и представляват неефективен инструмент". Освен това той завоалирано предупреждава управляващите в Русия да не се месят във вътрешната политика на България.

"Трябва да останем атомна държава"

   За бъдещето на АЕЦ "Белене" президентът говори в контекста на това, че България искала да бъде енергиен център на Югоизточна Европа и според него е "добър ход, че нашето правителство отново повдига темата". "Беше време, когато същите тези български политици се гордееха с прекратяването на този проект. Аз смятам, че това е проява на реализъм и зрелост. Този проект има бъдеще, но с ясни юридически, времеви и ценови рамки", отговаря Радев на въпрос, който иначе е посветен на газовите доставки.

   "Комерсант" повдига конкретен въпрос за бъдещето на закупеното оборудване за втора българска АЕЦ в края на интервюто, а президентът започва отговора си със заявлението, че "България е атомна страна и трябва да остане атомна". По думите му "дългогодишният ни опит и силните традиции в ядрената енергетика, (...) както и плановите ни за бъдещето и проектите в енергетиката трябва да включват ядрена централа". Радев избягва да споменава която и да е държава като потенциален строител на централата и само казва, че има интерес от чуждестранни инвеститори и се надява "българското правителство да пристъпи към реализацията на този проект именно чрез избора на стратегически инвеститор".

"Нужни са преки руски доставки на газ през Черно море"

   В газовия сектор - другият основен елемент в енергийната обвързаност с Русия - Радев настоява за деполитизация на обсъжданията и разчитане на експерти и икономисти, за да стане България разпределителен център за газ в района, "за което имаме твърдо намерение и подкрепа от Европейския съюз".

   "Що се отнася до доставките на газ от Русия, смятам, че България се нуждае от преки доставки на руски газ през Черно море. Да наречем това "Български поток". Президентът настоява, че това е "подход, диктуван от здравия смисъл и изискванията за енергийна сигурност и ефективност не само към България, но и към ЕС като цяло, а и тези стремежи не се отличават по нищо от намеренията на Германия да реализира "Северен поток 2".

   На темата за доставките и транзита на руски газ са посветени три въпроса и българският президент няколко пъти повтаря, че "безспорно, най-сигурният, най-надеждният и най-евтиният път е прекият". Според него това било валидно не само за България, но и за пренос към Сърбия, Унгария, Австрия и Северна Италия. "Затова е наш общ интерес да получим пряк излаз на руски газ на черноморския бряг на България, Убеден съм в това".

"Невъзможно е да закупим нови руски изтребители"

   Също три въпроса са посветени на българските изтребители и участието на България в новите инициативи на НАТО в Черно море. Запитан дали договора за ремонт на българските МиГ-29 в Русия срещу 40.5 млн. евро ще реши проблема с бойната ни авиация, президентът започва отговора с думите "Това е още едно доказателство за необходимостта от възстановяване на взаимно изгодните отношения с Руската Федерация".

   Радев обяснява, че сумата по договора не е малка, но не решава проблема с техническата поддръжка и не осигурява достатъчно самолети, способни да летят до приемането на въоръжение на нови изтребители. Запитан директно дали е възможно България да закупи руски изтребители, държавният глава казва, че това е невъзможно, най-малкото заради утвърденото от правителството изискване те да са произведени и да са на въоръжение в поне една държава от НАТО.

   На въпрос защо България още не иска да се включи в т.нар. Черноморска флотилия на НАТО, Радев припомня, че няма подобно формално решение на алианса по румънската инициатива. "България винаги е смятала, че предприеманите действия в отбраната не трябва да водят до ескалиране на напрежение. Това трябва да бъде общ принцип и за страните от НАТО, и за Русия в черноморския район".

Завоалирано предупреждение към Москва да не се меси

   По повод контекста на визитата си (тя включва първата от 10 години пряка среща между президентите на България и Русия - бел.ред.) Радев говори за това, че "отсъствието на политическа воля и смелост винаги са се компенсирали от историческа и човешка близост" между двата народа, но не посочва кой няма воля и смелост. Той дава като пример това, че "над 450 000 граждани на Русия са закупили имоти в България, основно по морските курорти".

   От "Комерсант" питат и за мнението му дали е основателно твърдението от март на бившия президент Росен Плевнелиев, че Русия финансира политически партии и се меси във вътрешните работи на България. Радев казва, че няма да коментира действия на предшественика си ("Мисля че това не е прието и в Русия"), но допълва, че "мога уверено да кажа, че в страна, в която към Русия исторически се отнасят със симпатии, подобни действия могат само да ѝ навредят".

Източник: dnevnik.bg

 

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама