Днес е : Събота, 4 Февруари 2023

ГЕРБ ще подкрепи ограничения на реклама на хазарт, но не и връщане на пушенето

Публикация 10 May, 2018 / akcent.bg

   ГЕРБ ще подкрепят ограниченията за реклама на лотарии, но не и връщане на пушенето в заведенията. "Законът за хазарта ще получи политическа подкрепа. В момента действително има заразяване на подрастващите и на хората с по-нисък социален статус, които просто се поддават на манипулациите в медиите във връзка с хазартните игри."

  Това каза председателят на ГЕРБ в парламента Цветан Цветанов след срещата си с вицепремиера Валери Симеонов, който търси подкрепя на няколко свои законопроекта в парламента. От БСП също смятат да подкрепят ограниченията за реклама на лотарийни игри, каквато е идеята на Симеонов. Той би трябвало да е предложил лотарийните билети да не се продават навсякъде, а само в лицензирани пунктове, казина и игрални зали.

  "За законопроекта, свързан с тютюнопушенето, сме категорични, че няма как да бъде подкрепен от ПГ на ГЕРБ. Само преди 6 години сме били вносители на закона, вече има и ефект", каза Цветанов. "Уважавам правото на ГЕРБ да не подкрепят законопроекта за тютюнопушенето. Те са вносителите на сега действащия законопроект, нормално е да имаме различни позиции по някои въпроси - това е записано в политическото ни споразумение", коментира Симеонов. Той обаче не се отказва от връщането на пушенето.

  Симеонов иска още да бъдат облекчени изискванията за одит за малкия и средния бизнес с промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК), в Закона за шума, както и в Закона за счетоводството. С промени в Закона за устройство на територията Симеонов иска да бъде премахната възможността дискотеки с декари площ и бетонни основи да се водят преместваеми обекти.

  С промените в Закона за местните данъци и такси вицепремиерът смята, че трябва да бъде въведена такса върху апарт-хотелите, които според думите му избягват данъчно облагане и работят като нелоялна конкуренция на "спазващите закона предприемачи".

  Цветанов каза, че идеите за промяна на Закона за устройство на територията ще бъдат обсъдени от юристите в групата на ГЕРБ и Министерския съвет, преди да вземат решение. "По Закона за местните данъци и такси Менда Стоянова и Христиан Митев ще поработят, за да можем от 1 януари 2019 година евентуално да направим и промените, които да обхванат този сектор", каза още Цветанов.

   "Търся подкрепа по закони, част от тях са заложени в програмата на НФСБ, но са подготвени в качеството ми на вицепремиер и нямам претенциите да игнорирам труда на министерствата", каза Валери Симеонов след срещата. "В "Обединени патриоти" нямаме недоразумения и не мисля, че това са съществени за обществото въпроси. Вътрешнокоалиционните въпроси ще си ги решаваме помежду си, а не през медиите", каза Симеонов на въпрос дали има подкрепата на коалиционните си партньори.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама