Днес е : Събота, 18 Януари 2020

115 години 'Дунарит' АД – заслужено признание на стратегическо производство и коректен социален партньор

Публикация 03 May, 2018 / текст и снимка: Румен НИКОЛАЕВ

2017 година- въпреки трусовете около собствеността на дружеството е постигнат връх в производството през последните години

   Дунарит отбелязва на 4 май 115 години от неговото създаване. Ето какво споделя изп. директор на емблематичния за Русе и за военно- промишления комплекс фирма инж. Кръстю Кръстев, който вече 35 години отдава професионалния си опит за успешното развитие на дружеството.

Как ще оцените изминалата 2017 година?

   2017 година ще се запомни от всички, работещи и свързани с Дунарит с факта, че бе достигнат връх в производството и реализация през последните години.Продажбите надхвърлиха 160 млн. лева. Това е един изключителен финансов резултат…

А той основно се дължи на?

   Този резултат се дължи най-вече на изпълнението на договорите с два стратегически наши партньора за производство и доставка на авиационни боеприпаси и на артилерийски боеприпаси. А от наша страна- на дългогодишен труд и доверие, извоювани във времето.

Какви други функции изпълнява предприятието?

   Може да се радваме и на факта, че в „Дунарит” работят 1300 души, а те и техните семейства се ползват от добрите им трудови възнаграждения, над средните за областта и дори за страната. Освен това осигуряваме работа на други над 2000 подизпълнители.

А какво е мястото на „Дунарит” във военно- промишления комплекс на страната?

   Във времето „Дунарит” е извоювал отлична репутация и правото да бъде определян като едно от стратегическите предприятия както в региона, така и във военната индустрия. Фирмата е една от основните членове на сдружение „Българска отбранителна индустрия”.

2017 година ще се запомни и с доста негативи, свързани със собствеността на дружеството и не особено ясни претенции. Как се отради това на дейността ви?

   Добре би било, ако тези негативни ситуации бъдат преодоляни много по-бързо. Ситуацията се отразява неблагоприятно върху предстоящи договори, върху които е работено от години.

А успявате ли?

   Добрият имидж на „Дунарит” изграждан във времето с години, е най- сериозната ни подкрепа в тази ситуация. Това е причината добрите новини да не спират.

Какво имате предвид?

   Имаме договори, които са пред подписване, имаме сериозни запитвания с перспектива за нови договори...

Производството на „Дунарит” е специфично, кои са факторите, които обуславят една успешна бизнес програма?

   Обяснимо е, че реализацията на продукцията е свързана с редица фактори- международна политическа обстановка, правителства, политически лидери. Но независимо от тях фирмата притежава добри производствени възможности и като добавим добрия екип , тя е готова да посреща нови възможности и предизвикателства .

И ако трябва да обобщим- 2017 година е най-драматична и най-успешна за „Дунарит” в последните години?

   Постигнатото през миналата година се дължи най-вече на служителите, на Съвета на директорите, който осигуряваше относителното вътрешно спокойствие и сигурност, оперативното ръководство, което успя да увеличи производството почти 2 пъти. Своето основание да празнуват имат и инженерно- техническият персонал, работещите в основните и в спомагателни производства.

Имате и още един основателен повод за празнуване, ще го кажете ли?

   Така е, но не искам да избързвам. До края на май се очаква да бъде финализиран нов значим за „Дунарит” договор, подготвян повече от 10 години.

 

 

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама