Днес е : Четвъртък, 13 Август 2020

Дървото представя ученически шедьоври във фоайето на Община Русе

Публикация 26 Apr, 2018 / akcent.bg

Професионалната гимназия с първо място на Панорамата на професионалното образование в Пловдив в категория „Стилни мебели“

         Снимки: 1,2,3

  Изложба на мебели, иконостаси  и дърворезби откриха във фоайето на Пленарна зала възпитаници на Гимназията по дървообработване и вътрешна архитектура „Йозеф Вондрак“. Инициативата е посветена на 135-ата годишнина от откриването на учебното заведение, което е наследник на Столарското училище. Мебели, иконостаси и дърворезба са изработени от възпитаници на училището и техните преподаватели. Наред с новите неща бяха представени и стари, за да се подчертае приемствеността в училището.

  Марияна Гъркова, и.д. директор на училището, изрази убеждението си, че съчетаването на история и настояще е  добър пример за приема на ученици, който очакват през новата учебна година. Тя благодари и на мебелните фирми, с които гимназията си партнира.

Преди няколко дни учениците са се завърнали от Панорамата на професионалното образование в Пловдив с първо място в категория „Стилни мебели“. Експозицията включва още иконостаси, изработени през годините, макети и дърворезба.

Русенският митрополит Наум  е предложил училището да реставрира три иконостаса. Работата по тях ще започне към края на учебната година. В нея ще се включи преподавател по дизайн и ученици, които ще му помагат.

„Има интерес към училището и се надявам този интерес да става все по-голям, защото много от мебелните фирми са ни подали ръка, а предстоят срещи и с голяма част от останалите. Бъдещето е в тясното сътрудничество между обучителния процес и бизнеса“, каза още Гъркова.

Коментари

Реклама

Реклама