Днес е : Петък, 5 Юни 2020

Световни образци на Exlibris гостуват в националната библиотека

Публикация 20 Apr, 2018 / akcent.bg

Експозицията на Русенската библиотека показва в компресиран вид развитието на специфичната художествена миниатюра през новото хилядолетие

   12 табла с оригинали на exlibris-творби, създадени от художници на 5 континента, притежание на Регионалната библиотека „Любен Каравелов” – Русе, са изложени в Националната библиотека „Св. Св.Кирил и Методий”. Изложбата „Еклектика: Световни образци на EXLIBRIS“ бе открита на 19 май от зам.-директора на Националната библиотека доц. Антоанета Тотоманова и от директора на РБ „Любен Каравелов“ Теодора Евтимова. Експозицията показва в компресиран вид съвременното развитие на тази специфична художествена миниатюра през новото хилядолетие.

   Една от най-старите библиотеки в България, създадена преди 130 години в Русе, е домакин от 2005 г. на Международен конкурс за EXLIBRIS, като тематиката на форума всяка година е различна. В състезанието досега са участвали художници от цял свят - представители на различни творчески школи в 51 държави от Европа, Азия, Австралия, Северна и Южна Америка.

   В богатия Художествен фонд на Русенската библиотека освен ценните картини на известни наши графици и живописци, има специален отдел за exlibris. Именно тази колекция притежава 3500 оригинала и е единствена по рода си в Югоизточна Европа. Съгласно регламента на Конкурса селектираните за участие миниатюри се публикуват в цветен двуезичен каталог и достигат до всяка точка от света.

   В софийското представяне на русенската колекция са включени творби от почти всички издания на конкурса. Представените автори са от България, Аржентина, Украйна, Сърбия, Беларус, Хърватия, Босна и Херцеговина, Чехия, Индия, Япония, Хонг Конг.

   Изложените творби са посветени на различни културни и знакови събития в България и по света, като 100-годишнината от рождението на единствения български нобелов лауреат за литература, русенеца с австрийско гражданство Елиас Канети, членството на България в Европейския съюз, Международния фестивал „Мартенски музикални дни“. Има и издания, в които конкурсът е бил посвещаван на теми, свързани с река Дунав, история, културно наследство, свобода, любов, еротика и др.

Фотограф: Стефан Рангелов

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама