Днес е : Неделя, 9 Май 2021

Със 70 легла по-малко за област Русе от заявените по новата Здравна карта

Публикация 18 Apr, 2018 / akcent.bg

  Област Русе ще има  1095 болнични легла според новия вариант на здравната карта, научи Акцент.БГ от два независими един от друг източника. Цифрата е със 70 легла по-малко от предварително заявените, а реално спрямо миналата година намалението е с 60- били са 1155. Това намаление не би трябвало да се отрази върху работата на болничните заведения, смятат мениджъри на болници в областта, като изключение правят гирургичните легла- с 55 по-малко. Терапевтичните намаляват с 8, в АГ- отделенията- с 10 и в интензивните отделения- със седем.

   Според новия вариант на здравната карта на България са необходими 32 319 болнични легла, за да може да удовлетворява потребностите от болнична помощ. В момента според картата в страната има 38 803 легла. Според анализа за 2017 г. при 100% използваемост са необходими 24 723 легла за активно лечение. Тъй като такава използваемост е на практика невъзможно да се постигне, особено като се има предвид, че през лятото посещаемостта в болниците спада, здравната карта е пресметната при 75% използваемост и така се стига до необходимите 32 319 легла. Така според министерството здравната карта включва с 8190 повече от нужните. В сравнение с действащите легла обаче тя включва 6000 легла по-малко.

Това означава, че здравната каса няма да сключи договор за всички налични 38 хил. легла и те би трябвало да бъдат съкратени или пък на тях да се приемат само частни пациенти.
 

   Според предишните варианти на здравната карта има цели области, в които личните лекари не достигат. Новата карта предвижда един общопрактикуващ лекар да има пациентска листа от 1500 души, или на 100 хил. души да се падат 66.6 лични лекари.


  Както и в предния вариант, новата здравна карта предвижда лекарите специалисти да преглеждат един пациент за 30 минути, т.е. да не могат да имат повече от два прегледа на час. В картата е записано, че им е предвидено 6 часа работа с пациенти, или не повече от 12 пациенти на ден и два часа – за попълване на документация за здравната каса.

  Документът предвижда на 1000 души да се пада един зъболекар, а на 100 хил. души да се падат 180 сестри.

  В презентацията на картата не е посочено в кои области на България има излишък от легла и лекари и в кои недостиг, но това ще стане ясно след нейното обнародване. Вероятно сред градовете с повече лекари и легла ще бъдат София, Пловдив и Варна.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама