Днес е : Вторник, 24 Ноември 2020

Горанов: Преструктуриране, а не съкращения ще има в НАП

Публикация 17 Apr, 2018 / akcent.bg

Държавата няма никаква полза да отслабва приходната агенция, коментира министърът на финансите

Ще има преструктуриране, а не съкращения в щата на НАП, заяви на събитие днес министърът на финансите Владислав Горанов по повод новината, че Националната агенция по приходите ще съкрати 250 служители, закривайки отделите "Оперативни проверки".

"Оперативни проверки" се закрива като структура и дейността ѝ ще премине към звено "Фискален контрол". Всеки достоен и добре образован български гражданин може да кандидатства в приходната администрация, ако отговаря на изискванията за работа в нея, коментира той.

"В този смисъл не виждам никакъв драматизъм. Това е управленското решение на ръководството на НАП, което не крия, че подкрепям", заяви финансовият министър. "Инициативата дойде от тях, тя беше консултирана с мен и аз я подкрепям", допълни той.

Голяма част от служителите, които в момента работят в НАП и основателно се притесняват за своето бъдеще, не са постъпили в приходната агенция чрез надлежни конкурси, които ще бъдат организирани сега, допълни Горанов. "Това е шанс за тях да докажат, че отговарят на нивото за работа в приходната администрация", каза още министърът.

"Всички служители, които са работили в "Оперативни проверки", могат да кандидатстват, ако отговарят на критериите, за работа във "Фискален контрол", подчерта отново той, като броят на служителите на отдела ще бъде увеличен с 256 бройки.

Държавата няма никаква полза да отслабва, а напротив – целта ѝ е да усилва капацитета на приходната агенция за контролиране изпълнението на бюджета, коментира Горанов.

Той каза още, че дебатът за преструктуриране на НАП се води повече от година и примери като този на 4 април не са новина. Според министъра ще има още подобрения във вътрешните процеси в НАП, така че да се предотврати възможността едни и същи фиксирани екипи да се сраснат с терена и да се сприятелят с обектите на контрол.

„Тези действия целят единствено да защият малкия и среден бизнес, който нееднократно се е оплаквал от някои действия на данъчните служители на терен“, заяви Горанов и повтори, че не вижда драма, тъй като съкращенията засягат едва около 3% от служителите на приходната администрация. 

   Припомняме, че в петък стана ясно за закриването на отделите "Оперативни проверки"  в териториалните структури на НАП, докато договорите на всички служители от това звено ще бъдат прекратени от 1 май 2018 г. Според синдикатите уволнените служители ще бъдат поне 300.

   Говорителят на НАП Росен Бъчваров коментира, че причините за сериозните съкращения в агенцията се крият в доста сериозен корупционен риск, но в същото време и в добрата възможност за подобрение и в момента другото звено, което извършва проверки.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама