Днес е : Сряда, 15 Юли 2020

Ударите в Сирия няма да влошат отношенията на България с Русия, заяви Захариева

Публикация 15 Apr, 2018 / akcent.bg

   Не очаквам въздушните удари в Сирия да влошат отношенията на България с Русия. Страната ни обаче е част от Европейския съюз, НАТО и международната общност и няма как да сме доволни от използването на химическо оръжие.

   Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пред Би Ти Ви. Коментарът ѝ дойде след вчерашните удари на САЩ, Великобритания и Франция по позиции на режима на Башар Асад. Атаката беше разкритикувана остро от Русия, въпреки че при нея нямаше ранени или загинали.

   "Не очаквам след удари срещу бази за производство на химическо оръжие и без никакви жертви да се стигне до нова бежанска вълна", каза още Захариева.

   По думите ѝ ударите не са изненадали никого, тъй като са били отговор на основателните съмнения, че сирийският президент Башар Асад е използвал химическо оръжие срещу цивилни граждани. Тя уточни, че от 6 доказани от независими международни експерти от ООН случая на използване на химическо оръжие, 4 са от режима. Вицепремиерът добави, че от 2013 г. досега 34 пъти е използвано химическо оръжие в Сирия.

Източник: dnevnik.bg
 

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама