Днес е : Събота, 4 Февруари 2023

Бизнесът: Американските централи изземват по 161 лв. от всяко домакинство Мая Манолова заяви, че ще поиска от държавните институции пълна

Публикация 03 Apr, 2018 / akcent.bg

   „Вдигаме степента на готовност за протести - отново от „жълт” на „оранжев” код, като най-вероятно протестите ще се провеждат пред американските централи и пред ТЕЦ Варна”. Това каза днес Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

   Всяка година т. нар. „американски централи” – „Ей И Ес Гълъбово” и „КонтурГлобал Марица-изток 3” непазарно изземват от българските домакинства 486 400 000 лева, заяви Велев след среща с омбудсмана Мая Манолова.

   Миналата седмица ръководителите на четирите национално представителни работодателски организации - Божидар Данев, Васил Велев, Кирил Домусчиев и Цветан Симеонов, в качеството си на физически лица, подадоха жалба до националния омбудсман срещу двете „американски централи”.

   В жалбата си до обществения защитник работодателите настояват за незабавно разследване и предприемане на мерки срещу нарушаване на правата на потребителите от тези производители на електроенергия.

    Велев уточни, че работодателите са се обърнали към омбудсмана заради непазарното изземването на доходи от българските граждани от „американските централи”.

Той посочи, че КЕВР е определил референтна цена на тока от 70 лева на мегаватчас, а НЕК е задължен да плаща съответно 106,70 лв на „КонтурГлобал Марица-изток 3” и 168,66 лв. на „Ей И Ес Гълъбово”.

   Председателят на Управителния съвет на АИКБ добави, че електрическата енергия на борсата струва между 66 и 36 лева за мегаватчас.

   Според изчисленията на Велев всяко българско домакинство плаща по 161 лева годишно за двете „американски централи” и определи ставащо като „открит и на пръв поглед узаконен грабеж”.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама