Днес е : Четвъртък, 17 Октомври 2019

Мариан Иванов от ПГ по туризъм Русе спечели титлата `Най-добър млад готвач`

Публикация 02 Apr, 2018 / akcent.bg

Пламен Петров е втори в категория "Най-добър млад сервитьор"

   От 30.03.2018 г. до 01.04.2018 г. в хотел „Дунав Плаза” – Русе, се проведе Регионалният кръг на Националното състезание по професии. Организатор на събитието е Министерството на образованието и науката – дирекция „Образователни програми и образователно съдържание” и отдел „Професионално образование и обучение”, а домакин - ПГ по туризъм „Иван П. Павлов” – Русе, по предложение на Министерството на образованието и науката.

     Партньори на състезанието са: Асоциацията на училищата по хотелиерство и ресторантьорство в България, Българската асоциация на професионалните готвачи, Евро-Ток Интернационал, Българската асоциация на барманите, Българската асоциация на професионалните сомелиери,  Браншовият съюз на хотелиерите и ресторантьорите в гр. Русе, Клуб на професионалните готвачи – Русе, хотел „Дунав Плаза” – Русе, и др.

    В състезанието участваха 15 отбора на професионалните гимназии по туризъм и профилираните паралелки на средните училища от цяла Северна България: ПГ по туризъм „Иван П. Павров” – Русе, ПГ по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров” – Варна, ПГ по туризъм ”Д-р Васил Берон” – В. Търново,  ПГ по туризъм „Пенчо Семов” – Габрово, ПГ по туризъм „П. К. Яворов” – Добрич, СУ „Св.св. Кирил и Методий” – Игнатиево, СУ „Христо Смирненски” – Оброчище, ПГ по ресторантьорство, търговия и обслужване – Плевен, ПГ по туризъм „Алеко Константинов” – Плевен, ПГ по хотелиерство, ресторантьорство и туризъм „Цар Симеон Велики” – Провадия, ПГ по икономика „Робер Шуман” – Разград, Свищовска професионална гимназия „Алеко Константинов” – Свищов, СУ „Св. св. Кирил и Методий” – Синдел, ПГ по туризъм и хранително – вкусови технологии – Търговище, ПГ по хранителни технологии „Юрий Гагарин” – Червен бряг.

   Гости на състезанието бяха: Магдалена Станулова – държавен експерт в отдел „Професионално образование и обучение” на Министерство на образованието и науката, Росица Георгиева – началник на Регионалното управление на образованието – Русе, Малинка Маринова – председател на Асоциацията на училищата по хотелиерство и ресторантьорство в България.

   Състезанието се проведе в хотел "Дунав плаза" вчетири категории: „Най-добър млад хлебар-сладкар”, „Най-добър млад готвач”, „Най-добър млад сервитьор” и „Най добър млад барман”.

      Тридесет и пет ученици показаха своите знания и умения в реална работна обстановка  и бяха оценени от жури от професионалисти:

  

   След приключване на съревнованието Николина Ангелкова – министър на туризма на Република България, и  Магдалена Станулова – държавен експерт в отдел „Професионално образование и обучение” на Министерство на образованието и науката и председателите на журито наградиха победителите в състезанието:

             В категория „Най-добър млад хлебар-сладкар”:

I място –        Моника Христианова Борисова, ПГ по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ – Варна;

II място –       Никол Владиславова  Цанова, ПГ по ресторантьорство, търговия и обслужване – Плевен;

III място –  Керигън Андреева Миланова, ПГ по туризъм и хранително-вкусови технологии – Търговище.

 В категория „Най-добър млад готвач”:

I място –    Мариян Димитров Иванов, ПГ по туризъм „Иван П. Павлов“ – Русе;

II място –   Николай Васков Вълчев, ПГ по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ – Варна;

III  място –  Янислав Иванов Дамянов, ПГ по туризъм „Д-р Васил Берон“  – Велико Търново.    

                        

В категория „Най-добър млад сервитьор”:

I място –   Росен Георгиев Господинов, ПГ по туризъм „П. К. Яворов“ – Добрич;

II място –  Пламен Бисеров Петров, ПГ по туризъм „Иван П. Павлов“ – Русе;

III място – Димитър Георгиев Георгиев, ПГ по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ – Варна.

В категория „Най-добър млад барман”:

 

І място –    Ертан Тезджан Хълми, ПГ по икономика „Робер Шуман“ – Разград;                             

II място –   Росен Данаилов Хараланов, ПГ по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ – Варна;

ІІІ място –  Росен Йорданов Илиев,ПГ по туризъм „Пенчо Семов“ – Габрово.       

Жури за категория „Най-добър млад хлебар-сладкар” бяха:

   Председател:  Александър Иванчев, носител на титлата „Най-добър сладкар на Република България”, възпитаник на ПГ по туризъм - Русе;  

членове:  Владимир Тодоров, носител на титлата „Най-добър готвач на Република България”, възпитаник на ПГ по туризъм - Русе;   

 Петър Николов – носител на титлата „Най-добър готвач на Рупублика България”.  

   Хлебарите-сладкари приготвиха две изделия: натурален бриош /френски сладък хляб/ - по 6 броя от състезател, и сладкарско изделие, което включва бял шоколад и горски плодове, поднесено в стъклен съд.

   Жури за категория „Най-добър млад готвач” бяха:

Председател: Ивайло Димитров – заместник-председател на Българската асоциация на        професионалните готвачи;

членове: Живко Димитров – член на Общото събрание на Българскана асоциация на професионалните готвачи;

 Петър Атанасов - член на Общото събрание на Българскана асоциация на професионалните готвачи.

Готвачите приготвиха три ястия от пиле: студено предястие от пилешко месо, супа от пиле и  основно ястие от пиле.

   Жури за категория „Най-добър млад сервитьор” бяха:

Председател:  Детелин Илиев – член на Общото събрание на  Българскана асоциация на професионалните сомелиери;

членове:  Петя Христова – представител на  Българскана асоциация на професионалните сомелиери;

  Йордан Адолфов - представител на  Българската асоциация на професионалните сомелиери, възпитаник на ПГ по туризъм – Русе.

Младите сервитьори декантираха вино и сервираха ястията, приготвени от готвачите.

      Жури за категория „Най-добър млад барман”  бяха:

Председател:  Васил Колев – представител на „Българската асоциация на барманите” и трикратен световен шампион, през 2015 година – световен шампион в най-оспорваната категория „Изборът на бармана”;

 членове:  Емилиян Василев – представител на  „Българската асоциация на барманите”;

  Иво Ивов - представител на  „Българската асоциация на барманите”.

    Изявата на барманите се проведе в 2 насоки: теория и практика.  На теоритичната задача всеки състезател отговори на 30 професионални въпроса, зададени от журито, за 10 минути. Практическите задачи бяха: „Наливане без мярка” /без мерителен съд/ - наливане на ликьор, сироп или вода за клиента, и  приготвяне на 5 безалкохолни коктейла от всеки състезател - до 250 мл всеки един от тях, с общо време до 7 минути.

                                     

   За победителите и за всички участници в състезанието наградите са осигурени от Министерството на образованието и науката: купи, медали и грамоти.

   Работодатели от град Русе предоставиха: професионална база, инвентар и продукти за състезанието.

  Ръководството на ПГ по туризъм – Русе, поздравява всички състезатели и техните ръководители за положения труд и отлично представяне!

Коментари

Реклама

Реклама