Днес е : Неделя, 5 Април 2020

Спецпрокуратурата масово сключва сделки с престъпни групи

Публикация 30 Mar, 2018 / akcent.bg

Бандитите са осчетоводили ареста и затвора като част от бизнеса си

  Над 50% от присъдите на спецсъда са постигнати след споразумения между обвинението и подсъдимите, съобщи шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев при годишния си отчет. През миналата година са осъдени 270 души.

  "Споразумение за мен е синоним на присъда, която не подлежи на обжалване. На който не му е ясно, трябва да чете повече, а ако е магистрат, е обидно", заяви Гешев.

  Проблемът със споразуменията е, че присъдите винаги се дават под законовия минимум за наказание. Така за ръководство на организирана престъпна група може да се постанови например тригодишна присъда вместо до 10 г. Обикновено такива хора са лежали няколко месеца и в следствения арест, което допълнително намалява времето, което ще прекарат в затвора. Прокуратурата обаче използва споразуменията непрекъснато и така отчита множество осъдени. Те се одобряват от съда и не подлежат на обжалване.

  "Трябва да ви е ясно, че голяма част от криминалната престъпност е осчетоводила ареста и затвора като част от бизнеса. На него му е ясно, че трябва да сключи споразумение, след като стигне до едно ниво, и колкото по-малко, толкова по на сметка, за да може да излиза и да продължава да си работи, това е бизнес техен. Те си го изживяват като нещо нормално, след като вече няма накъде, да сключиш споразумение, да лежиш и да се бориш да лежиш колкото може по-малко", обясни Гешев.

  Той посочи, че през следващата година приоритет ще бъде наложените наказания да бъдат адекватни на извършените престъпления. Това е проблем на прокуратурата, каза той. "Това е свързано и с качеството на прокурорската работа, няма какво да крием. И с качеството на съдийската работа. Знам при кой прокурор е един проблемът, при кой е друг. Аз нося отговорност за хора, които са минали през конкурс и са спечелили, и не мога да ги избирам", обясни Гешев.

               ОБЕЩАНИЕ

  По делата за корупция по високите етажи на властта споразумения няма да има, зарече се прокурорът. Тези дела бяха прехвърлени на спецпрокуратурата наскоро. "Ако мислите, че ще има споразумения за корупцията по високите етажи, много се лъжете. Там борбата ще е до последно, защото едно споразумение означава комисия за корупция, запори на сметки, възбрани на имоти, репутационен риск и каквото се сетите още", заяви Гешев.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама