Днес е : Вторник, 28 Март 2023

Александър Георгиев - на върха на хокейния свят, но все още влюбен в Русе

Публикация 27 Mar, 2018 / akcent.bg

Първият българин в НХЛ обожава кебапчета и пържени картофи с много сирене

   Роденият в България вратар на хокейния "Ню Йорк Рейнджърс" - Александър Георгиев, не е забравил България и дори прави планове да се завърне в родното му място през лятото на 2018 г. Това сподели той в интервю за Eurochicago.com

   Георгиев, който стана първият българин, играл в НХЛ, ще посети любимия си град - Русе. Именно там се ражда той преди 22 години. Бащата на Алекс е българин, а майка му - рускиня. Семейството напуска България още в първите години на живота на хокеиста, за да се пресели в Русия. Георгиев обаче така и не забравя родния си край, въпреки че играе за руския национален отбор.

  "Любимото ми място е Русе, където съм се родил и съм бил най-дълго време, и това е градът, който познавам най-добре. Харесва ми центъра и неговите красиви места", разказва той.

   Българските гозби също са по вкуса му, въпреки че отвъд Океана, където прави истински фурор с играта си, едва ли често ги опитва.

"Любимото ми българско ястие е кебапче и пържени картофи с много сирене отгоре. Много обичам българското сирене", не крие Георгиев.

   Семейството му пази българските традиции. С майка си и баща си празнува Коледа и Баба Марта, а от ранното си детство пази и част от предметите, купени у нас.

   "Родителите ми още пазят българските ми детски играчки. Имам и набор от български монети", споделя той.

   Все още омаян от успеха в САЩ, Георгиев не е обърнал внимание, че в България все повече хора знаят името му.

 
  Иначе Алекс разкрива, че е скромно момче. В свободното си време обича да се разхожда из Ню Йорк със съотборниците си, посещава местните забележителности и чете книги. 

   На пързалката се разбира еднакво добре, както с по-младите си съотборници, така и с тези с повече опит, какъвто е конкурентът му за позицията на врата - Хенрик Лундквист.

   "Тренираме заедно. Наблюдавам го и се уча на някои тънкости. За мен е важно как се готви към игрите, как се занимава извън леда, за да поддържа своето тяло здраво. Мисля, че всички вратари се стараят да научават нещо един от друг. Дори и Лундквист се обръща с въпроси към мен. Най-често свързани с екипировката", разказва той.

2111595799.jpg
Снимка: Getty Images

   Георгиев започва да тренира хокей в Русия, когато е на 5. Опитва за първи път да е вратар на 7 и тогава открива, че това е неговата позиция. 

   "Първото, което помня, бе, че на всички деца бяха раздадени столове, които да тикат пред себе си. На мен такъв стол не ми бе необходим, защото се оказа, че се държа доста стабилно на леда", разказва той.

   Така от първа тренировка без стол, Георгиев се изкачва до първите страници в САЩ, а причината е една - страхотния му хокей талант. 

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама