Днес е : Вторник, 14 Юли 2020

Бивш високопоставен служител: Facebook краде данни чрез игри

Публикация 25 Mar, 2018 / akcent.bg

Профилите ни в мрежтаа са "стоки, които се продават"

   Фейсбук е крадял личните данни на своите потребители дори и чрез игрите, твърди бившият мениджър на компанията Санди Паракилас, добавяйки, че профилите в социалната мрежа представляват "стоки, които ежедневно се продават", съобщава БГНЕС.

   Паракилас е работил във Фейсбук от 2011 до 2012 г. Той е отговарял за спазването на правилата за защита на данните потребителите. В интервю за „Вашингтон пост“ специалистът споделя, че по това време не се е безпокоял чак толкова много за защитата на личните данни, но аферата с „Кеймбридж Аналитика“ го е подканила да говори по случая.

   Според него, данни за клиентите са "крадени" и чрез големия брой популярни игри на Фейсбук, включително „Кенди краш“ и „Фармвил“.

   Паракилас разкрива, че всеки път, когато потребител приеме приложение чрез Фейсбук, се появява "прозорец", в който се иска разрешение за достъп до данните му. Става дума за данни, които са публични на всеки профил, като име и фамилия, снимки, лайкове и т.н., но приложението получавала и достъп до информация, които потребителят съхранява като тайна.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама