Днес е : Събота, 6 Юни 2020

Китайци са обявили официално интерес към АЕЦ 'Белене'

Публикация 17 Mar, 2018 / akcent.bg

Китайската национална ядрена корпорация (CNNC) е входирала през февруари писмо в НЕК

    Китайската национална ядрена корпорация (CNNC) е депозирала писмо в НЕК, с което е заявила, че проявява интерес към изграждането на проекта АЕЦ „Белене“. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която днес отговаряше на депутатски въпроси.

    Писмото, което е депозирано в средата на февруари, ще бъде включено в предложенията относно бъдещето на ядрената централа, което енергийният министър трябва да подготви и да представи пред парламента до края на юни.

    За първи път China National Nuclear Corporation прояви интерес към „Белене“ в края на 2016 г. Тогава у нас пристигна китайска делегация, която се срещна с премиера Бойко Борисов и с министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

    През миналата седмица Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) заяви, че проявява интерес към един такъв проект, разбира се, с доста условности около това как ще бъде структуриран финансово, каква ще бъде възвращаемостта на този проект.

    Министър Петкова отново посочи, че проектът е нотифициран пред Европейската комисия и напомни за платеното оборудване. Тя информира депутатите, че до началото на следващата седмица се очаква цялото оборудване, което е на площадката „Белене“, да бъде покрито.

Източник: economic.bg

 

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама